Sentinţă finală în dosarul comorilor dacice: "Aurarii" au primit ani grei de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ani de închisoare însumează pedepsele primite de cei 12 hunedoreni judecaţi pentru furtul şi traficarea comorilor regilor daci. Procesul “aurarilor”, desfăşurat la Tribunalul Hunedoara, s-a întins pe durata a patru ani.

În cursul acestei după-amiezii, magistraţii Tribunalului Hunedoara au pronunţat sentinţa finală într-unul din cele mai lungi procese penale derulate pe rolul instanţei hunedorene. În 2005, 13 persoane au fost trimise în judecată (un învinuit a decedat între timp), pentru furtul şi traficarea unor tezaure valoroase descoperite prin acţiuni ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Printre obiecte s-au aflat şi 15 brăţări din aur masiv, care datează din vremea regilor daci.

Pentru faptele lor, 11 dintre hunedorenii cercetaţi au primit  pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi civile pentru o perioadă determinată. De asemenea, ei trebuie să plătescă Ministerului Culturii despăgubiri de aproximativ 1,6 de milioane de euro.
Unul dintre hunedorenii judecaţi în acest dosar, Ioan Vasinca, a fost achitat, iar pentru cel de-al treisprezecelea, Popa Florin, care a decedat, a fost dispusă încetarea urmăririi penale. „Sentinţa Tribunalului Hunedoara nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicarea ei către inculpaţi“, a precizat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Îşi susţine nevinovăţia
Cea mai mare condamnare a primit-o Iulian Ceia, un hunedorean considerat de anchetatori drept unul din liderii grupării de crimă organizată, preocupată cu braconajul arheologic şi traficarea pe piaţa neagră a obiectelor din patrimoniul cultural naţional. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi la patru ani de interzicere a unor drepturi civile, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri din patrimoniul cultural naţional, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice de pe raza judeţului Hunedoara şi lipsire de libertate în mod ilegal. El s-a declarat nevinovat şi a acuzat că nu a avut parte de un proces echitabil. De asemnenea, Ceia a precizat că va face apel la sentinţa magistraţilor. 

Condamnaţi după aproape un deceniu de la începerea cercetărilor
În dosarul comorilor dacice, 13 persoane au fost acuzate că au făcut parte dintr-un grup de crimă organizată care, în perioada 2000 – 2001, a organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv. Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, sub două lespezi de piatră, ei au găsit alte cinci brăţări. Obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident. Ulterior, 11 dintre ele au fost recuperate de statul român şi se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

13 persoane au fost arestate, în mai 2005, sub acuzaţia că au făcut parte din grupul de crimă organizată. Procesul lor a început câteva luni mai târziu, la Tribunalul Hunedoara. Între timp, unul dintre acuzaţi a decedat, iar ceilalţi 12 au fost puşi în libertate. Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor le-au cerut „aurarilor” plata unor despăgubiri de aproximativ 6,5 milioane de euro, valoarea de circulaţie a obiectelor traficate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite