Hunedoara: Ovidiu Bodean, salvatorul răniţilor de pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui e un arabesc de drame şi întâmplări .fericite trăite în suverana sălbăticie a muntelui.

Profil:

Născut:  15 iulie 1959
Educaţie: Facultatea de Inginerie, Hunedoara
Experienţă: peste 25 de ani de salvator montan
Familie: căsătorit,  un copil

La o apreciere fugitivă, fizicul salvamontistului Ovidiu Bodean nu impresionează ochiul care caută dovada forţei necesare unor căţărări pe munte. Ia ceva timp să înţelegi că acolo unde Arnold Schwarzenegger s-ar lăsa păgubaş, suplul salvamontist şi-ar croi drum mai departe din vârful degetelor şi picioarelor.

„Norma minimală a unui alpinist profesionist este de 50 de tracţiuni la bară cu sprijin în buricele degetelor. Dacă la asta mai adaugi cunoştinţe temeinice de prim-ajutor, spirit de echipă,  virtuozitate în tehnica schiatului şi rezistenţă fizică superioară, obţii compoziţia necesară unui salvamontist”, a spus Ovidiu Bodean.

Cea mai urâtă amintire

La mai bine de 20 de ani de la o întâmplare, hunedoreanul este oripilat şi acum de nepăsarea oamenilor în faţa destinului tragic al semenilor lor. „A fost o succesiune de evenimente nefericite. Am fost anunţaţi că o fată de 20 de ani a căzut într-o râpă la Gura Zlata. Împreună cu tatăl fetei, care fusese înainte şeful serviciului Salvamont din Hunedoara, ne-am prezentat la postul de miliţie din Brazi pentru detalii. Ofiţerul de acolo, lipsit de tact, ne anunţă că fata e moartă, aruncându-l pe tatăl ei,  de faţă,  într-o criză de nervi. O găsim pe fată la jumătatea unei râpe, decedată, agăţată de un trunchi de copac. Am învelit corpul într-o pătură, l-am coborât, dar, ghinion, jos, gheaţa pe care traversam un curs de apă s-a rupt şi am căzut împreună cu un coleg de-al meu în apă.  Nimeni din oamenii care se uitau la noi de pe mal  nu ne-a întins o mână de ajutor să ţină departe de apă, până ieşim noi la mal,  corpul neînsufleţit al fetei. Am fost foarte revoltat atunci”, şi-a amintit Bodean.

Legea lui Murphy

Salvamontistul ştie bine ce vroia Murphy să spună când afirma că „nu există faptă bună care să nu fie pedepsită”.
„ Facem eforturi mari să ajungem la victimele muntelui. De multe ori, ajungem prea târziu şi atunci ca regulă suntem supuşi acuzaţiilor aparţinătorilor. Familia unui tânăr care s-a prăpădit în Retezat ne-a acuzat că i-am dat să bea rom  tânărului şi din cauza aceea a murit,  refuzând să înţeleagă că acesta era mort când am ajuns la el”, a explicat Ovidiu Bodean. Nu veţi vedea niciodată salvamontist hunedorean lamentându-se sau întorcând spatele unei victime.
„Am văzut la televizor o scenă petrecută undeva în America de Sud în care un turist în agonie a fost lăsat să moară pentru că salvamontiştii au considerat că transportarea lui le-ar fi pus la toţi vieţile în pericol. A fost o crimă. Codul salvatorilor pe munte spune clar: îţi abandonezi victima numai dacă ajungi şi tu să te târăşti lângă ea între viaţă şi moarte,  dar şi atunci ai grijă să nu se lovească mai rău”, a spus salvamontistul.

Întrebări  şi răspunsuri

Câte accidente se produc anual în munţii din judeţ?
Media este de 400 de accidente anual. Din acestea, circa 30 sunt întotdeauna foarte grave.

Câştigă bine un salvator montan?
Un începător ia circa 700 de lei, în timp ce un salvamontist cu experienţă poate ajunge la maximum  1.338 de lei.

Ce vârstă are cel mai longeviv salvamontist hunedorean?
Nu o să credeţi. Are 68 de ani. Şi e activ.

Ce-i place

„Îmi place natura pe care o protejez cât pot. Prefer la masă o slănină cu roşii şi telemea decât un hamburger. Pun accent şi pe salatele de legume în meniul meu”, a mărturisit Ovidiu Bodean.

Ce nu-i place

Nu-i place carnea la grătar. Cel mai mult detestă însă oamenii perfizi, laşi sau iresponsabili. Înţelege greşelile semenilor, dar nu tolerează persoanele care nu recunosc niciodată că au greşit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite