Boboteaza la Straja: apa sfințită este adusă în butoaie de către salvamontiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de turişti din staţiunea montană Straja sunt așteptați, în această dimineaţă, la o slujbă inedită de Bobotează, devenită tradiţională. Apa este adusă de la altitudinea de 1.500 de metri.

Ceremonia devenită deja o tradiţie în staţiunea din Munţii Vâlcan este oficiată de părintele Daniel, stareţul Schitului Straja, iar apa sfinţită împărţită creştinilor este adusă în butoaie de către salvamontişti de la o altitudine de 1.700 de metri din izvoarele de pe Vârful Straja, cu ajutorul akiei. „Această slujbă de Bobotează a devenit o tradiţie aici, pe muntele Straja. Salvamontiştii coboară un butoi plin cu 200 de litri de apă din vârful muntelui”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Lupeni. Ceremonia religioasă este ţinută la bisericuţa din staţiune, iar turiştii sunt botezaţi pe platoul din faţa Crucii Eroilor, despre care se spune că-i apără de accidente. Crucea a fost ridicată la sugestia unui călugăr, după ce în staţiune au apărut mai multe semne.
Potrivit unei legende locale, în anul 1996,  la Cabana Montana s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, dar la ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec, care poate fi văzut la schitul Straja. Omul s-a dus la Stareţul Mânăstirii Lainici, care l-a sfătuit să ridice o cruce.
.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite