Biserici în miniatură “fabricate” pe masa din bucătărie și “exportate” pe tot mapamondul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru cioplitul în lemn a descoperit-o încă din copilărie. Mai târziu, ajuns militar de carieră, hunedoreanul Gavrilă Telcian a început să facă din arta cioplitului în lemn un adevărat hobby.

La ora actuală, peste 500 de miniaturi ale unor lăcașe du cult au fost confecționate de Gavrilă Telcian. „În perioada cât am fost cadru militar activ, lucram case memoriale. Am făcut după fotografie Bojdeuca din Ţicău a lui Creangă, casa memorială Labiş şi alte câteva. Comandantul m-a trimis cu ele la <Cântarea României>, dar nu am prea avut succes. Cineva mi-a spus: „«Tovarăşu’, încearcă ceva folclor nou. Cu Labiş nu prea merge»”, îşi aminteşte Gavrilă Telcian. Din 1989, preocuparea  pentru realizarea de machete în lemn a deveanului s-a fixat pe lăcaşuri de cult iar după ce s-a pensionat a realizat pe masa din bucătărie, care ține loc de atelier de creație, peste 500 de biserici în miniatură. Pentru realizarea lor, Gavrilă Telcian folosește doar două obiecte: un cuţit şi, la nevoie, o pânză de bomfaier. „Lucrez în lemn moale de molid sau tei. Tranşez lemnul în piese potrivite pentru machetă, beţe, beţişoare, scândurele. După care le cioplesc cu cuţitul în forma finală. Urmează asamblarea lor prin lipire cu aracet special, iar la final le lăcuiesc”, spune Telcian.
Cea mai dificilă creaţie a artizanului este o biserică dintr-o localitate bistriţeană care are nouă turnuri şi două etaje. „Macheta are aproape un metru înălţime şi mi-a luat aproape două luni să o realizez”, spune fostul militar. Cu o simplă fotografie ca model, hunedoreanul poate executa în lemn aproape orice element arhitectonic, mai puţin cupole sferice pentru care nu are tehnologia necesară. „Am realizat la scară redusă machetele a peste 500 de biserici de pe întreaga Vale a Mureşului şi din Banat. Majoritatea acestor lucrări le-am donat bisericilor şi pot fi văzute acolo. Am machete expuse şi într-un locaş de cult de pe Muntele Athos, dar şi în China, într-un templu budist. Au ajuns acolo după ce le-am făcut cadou unor chinezi veniți în vizită la unitatea militară unde lucram”,  spune Telcian.
Bărbatul nu a cerut niciodată bani pentru lucrările lui. “Pentru că le-am făcut macheta bisericii unde slujesc, îi rog doar pe preoţi să se roage pentru mine”, explică cioplitorul în lemn.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite