Bianca Popa are „Colecţie” de premii pentru desen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bianca Popa învaţă în clasa a şaptea a Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva şi a fost premiată la zeci de competiţii de desen.

A ajuns la arte plastice, spune ea, dintr-o întâmplare: părinţii, deşi economişti de profesie, au înscris-o la un liceu de profil ca „să înveţe ceva în plus”. Pe parcurs a început să îi placă şi a adunat zeci de premii la competiţii naţionale pentru elevi care studiază la licee cu profil de arte, dar şi la concursuri din Italia, Serbia, Bulgaria, Japonia, Macedonia, ba chiar şi China sau India.

„Cel mai important premiu pe care l-am câştigat este cel în vederea organizării Jocurilor Olimpice, care vor avea loc în 2012, în Londra. Din păcate, eu am fost bolnavă în luna octombrie şi nu am putut să particip la gală, pentru a-mi ridica premiul”, a povestit Bianca. Cel de-al doilea prenume pe care îl poartă fetiţa este Tarcisia, şi e oarecum mândră că are aşa un nume neobişnuit, deşi adaugă că nu cunoaşte detalii despre originea lui. „E un nume de sfânt. Aşa au vrut părinţii mei să mă numesc, dar nu prea ştiu nici eu care ar fi legenda lui”, spune mica artistă.

Japonezii mizează pe tradiţie

Cel mai mult îi place să deseneze peisaje în care se regăsesc şi siluete umane, iar o mulţime dintre lucrările Biancăi reunesc personaje în costum popular. „Asta le place foarte mult japonezilor. Apreciază enorm şi premiază desenele care înfăţişează oameni în costume tradiţionale, indiferent de meridianul de unde provin aceştia”, a explicat micuţa artistă. Tempera, culori acrilice sau creioane pastel, Bianca le foloseşte pe toate, ba separat, ba combinate, după dispoziţia pe care o are pe moment şi după tema dată. „De obicei vin dascălii noştri şi ne anunţă că în perioada imediat următoare va fi un concurs, ne spun şi tema şi noi ne apucăm de treabă”, a menţionat eleva liceului de arte.

Desene în toată lumea

Dintre lucrări, Bianca reuşeşte să recupereze foarte puţine, aşa că portofoliul său e plin cu diplome, însă cea mai mare parte a desenelor ei sunt risipite prin lume. „Majoritatea rămân la organizatori, mai ales dacă este vorba despre competiţii internaţionale; doar de la cele din ţară ne mai sunt returnate unele dintre lucrări”, a povestit fetiţa. Premiată la competiţii precum Concursul Internaţional de Artă Plastică „N.N. Tonitza” ori concursul „Sigismund Toduţă”, organizat chiar la Deva, Bianca spune că vrea să urmeze Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca. „Când voi intra în clasa a noua voi merge la o clasă de pictură, însă pentru studiile universitare aş vrea să mă axez pe stomatologie, pentru că e mai puţin sângeroasă decât alte ramuri ale medicinei”, a spus Bianca.

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte pasiuni mai ai?
Am făcut kickboxing timp de câţiva ani, pentu o dezvoltare armonioasă şi pentru a învăţa unele noţiuni de autoapărare.

Care este persoana care îţi este mereu aproape?
Fratele meu, Alex. Noi învăţăm în aceeaşi clasă. El este cu un an mai mare, dar m-a aşteptat şi pe mine un an. Ne ajutăm unul pe altul mereu: nu avem nevoie nici de meditaţii.

Ce-i place
„Îmi place voleiul, să înot, aşa că de-abia aştept să se deschidă Aqualand-ul, îmi place muzica, să cânt, canto sau la chitară, limba română şi educaţia civică”, a spus Bianca.

Ce nu-i place
„Faptul că nu avem un loc amenajat în natură unde să putem desena, nu-mi place să fiu minţită, să fiu luată peste picior sau să fiu nedreptăţită”, a declarat mica artistă.

Profil
Născută. 25.07.1996, Deva
Educaţie. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, clasa a VII-a
Performanţă. Desen premiat în competiţia pentru Jocurile Olimpice
Familie. Un frate şi două surori mai mari

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite