TIMP LIBER: Beţie de pitoresc natural în „Buricul Raiului” din zona Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseul până la „Buricul Raiului”, din Hunedoara, este de aproximativ 20-30 de kilometri. Se poate ajunge acolo cu automobilul. Ţinutul Pădurenilor este una din zonele cele mai pitoreşti ale României. Drumul este practic un urcuş „spre culme”.

La Ghelari, poate fi admirată una din victoriile asupra prigoanei comuniste, sub forma celei mai mari biserici construite într-un sat din Transilvania.  Ca să ridice „Catedrala Pădurenilor” ctitorul ei,  părintele Florea Nerva, a fost prigonit şi încarcerat de 12 ori în puşcăriile comuniste.

Masivul Retezat, cea mai ecologică zonă turistică

După ce Ghelariul şi Govăjdia (unde se poate admira relicve ale furnalul pus în funcţiune în 1813 care a produs fontă ce se regăşeşte în structura Turnului Eiffel din Paris) rămân în urmă, cu peisajele sumbru-deprimante ale fostelor exploatări minere, se poate ajunge la Vălari, unde farmecul  locului şi calitatea artistică a bisericii de lemn din sat merită drumul până acolo.

După Lelese, rămâne drumul şerpuit printre dealuri, tot mai în sus, până pe culme, unde tăriile eterului se taie pe linia orizontului cu zimţii verzi şi dolofani ai coamele dealurilor.

RECOMANDĂRI

Două ore de comedie la cinema Patria

„Adu-l urgent pe scenă!” este rezultatul reîntâlnirii dintre Jonah Hill şi Nicholas Stoller, regizorul comediei „Înşelat de Sarah Marshall”. Personajul principal, Aaron Green (Hill) e un tip de 24 de ani, ambiţios care ia lucrurile în serios. Acum a primit o misiune de care depinde cariera lui: să meargă la Londra ca să aducă un rocker superstar la The Greek, faimoasa sală de concerte din Los Angeles. Şeful lui îl avertizează: „Artistul e cel mai îngrozitor individ de pe planetă. Dacă îl scapi din ochi, ai păţit-o.”

Relaxare la Stonehenge de Hunedoara

Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane. În complexul de sanctuare, situat în Munţii Orăştiei, la altitudinea de 1200 metri, se remarcă Sanctuarul Mare Rotund. Arheologii au rămas surprinşi de asemănarea dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund şi ale celebrului ansamblu preistoric de  la Stonehenge. Municipiul Orăştie poate fi considerat punctul de plecare pentru cetăţile dacice Sarmisegetuza Regia (18 km), Cetatea din Costeşti (14 km) sau către Pereţii din piatră ai cetăţii Blidaru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite