Bat pasul pe loc şi beau ceai în timpul serviciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul de circulaţie Sergiu Orehov se încălzeşte cu ceai
Agentul de circulaţie Sergiu Orehov se încălzeşte cu ceai

Persoanele nevoite să lucreze în aer liber, indiferent de vreme, au remedii antifrig. Agenţii de circulaţie, vânzătorii de ziare şi vânzătorii ambulanţi fac cu greu faţă temperaturilor scăzute din ultimele zile.

Zile grele pentru hunedorenii care, prin natura meseriei lor, îşi desfăşoară activitatea în stradă. Termometrele arătau, azi-dimineaţă la ora 6.00, minus opt grade Celsius, iar vântul bătea cu putere accentuând senzaţia de frig. „Am pornit pe teren de la ora şase. E foarte frig, dar nu am ce face. Trebuie să-mi câştig existenţa. Mai intru printr-o cafenea sau printr-o scară de bloc şi mă mai încălzesc. În plus, sunt în continuă mişcare, iar asta mă ajută”, a declarat Dan Ungureanu, vânzător de ziare.

Ceaiul îmblânzeşte frigul

Şi pentru agenţii de circulaţie frigul de afară este o problemă. „Norocul meu este că echipamentul de iarnă îmi ţine suficient de cald. Este greu aici pe Bulevardul Decebal din cauză că sunt curenţi puternici de aer rece. Oricum soţia mi-a pregătit ceai cald ca să mă încălzesc”, a spus Sergiu Orehov, agent circulaţie.

Cei care stau în faţa unor măsuţe dispuse de-a lungul străzii folosesc cu succes metoda bătutului pasului pe loc. „Ne mişcăm şi noi mai cu talent şi ne încălzim. E greu dar am şi termosul de ceai cu mine. Asta e, trebuie să muncim”, a declarat Nicolae Spenciu, vânzător ambulant.

Constantin Aiftimoaiei vinde fructe şi legume în zona Mioriţa. „Am noroc cu baraca, unde mi-am pus un reşou, că altfel nu aş face faţă”, a spus deveanul. Vânzările nu mai merg ca în alţi ani, au scăzut cu 80 la sută. La câţiva metri de el, o doamnă îmbie trecătorii cu şosete lucrate manual, din lână. „Sunt foarte bune, ţin de cald pe frigurile astea. Numai zece lei perechea”, a precizat Rada. O pereche de ciorapi costă 10 lei, iar femeia reuşeşte să strângă, zilnic, aproximativ 40 de lei. Spune că nu are altă soluţie decât să stea în frig, pentru că astfel reuşeşte să mai agonisească câte ceva. Are noroc cu magazinele de cartier din apropiere, unde se mai retrage din când în când şi se mai încălzeşte.

Altă meserie, aceleaşi temperaturi


Persoanele care lucrează în chioşcurile de tablă au aceeaşi soartă. Simona Balica vinde ziare într-o gheretă în care nu sunt mai mult de -6 grade Celsius. „Sunt îmbrăcată cu cinci haine groase şi o pereche de pantaloni de schi. Lucrez şase ore pe zi şi ceaiurile şi ciocolata caldă îmi sunt cei mai buni prieteni”, a spus femeia. În ultimii patru ani, fiecare iarnă şi-a petrecut-o la fel. Nu renunţă la meserie pentru că e stabilă, în ciuda faptului că în sezonul rece, din cauza programului redus de lucru, salariul nu depăşeşte 500 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite