Bacalaureatul „cu mulţi ochi”, misiune imposibilă în municipiul Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele patru centre unde va avea loc examenul de bacalaureat, doar unul singur dispune de supraveghere video. Colegiul Tehnic „Transilvania” a investit, în urmă cu doi ani, circa 14.000 de lei în camere video. Niciuna nu se află însă în sălile de clasă.

Bacalaureat care să dovedească, într-adevăr, maturitatea elevilor care termină liceul.

Corectitudine şi transparenţă totală, asta urmăresc reprezentanţii Ministerului Educaţie la examenul de anul acesta. 

Deşi, teoretic, noul mod de supraveghere a elevilor pare ideal, practic este o utopie, din cauză că numărul liceelor care dispun de camere video este infim comparativ cu cele care nu au aşa ceva. Din cele patru centre de examen care vor fi în Deva, unul singur are, în prezent, un asemenea sistem de supraveghere.

Este vorba de Colegiul Tehnic “Transilvania”. Conducerea a pus camerele video în funcţiune în urmă cu doi ani. Investiţia a costat aproape 14.000 de lei şi a fost suportată din fonduri proprii, o mare parte din bani fiind asigurată de comitetul de părinţi.

Camerele video sunt amplasate pe holuri şi pe exterior. Nu sunt montate în săli de clasă. Dacă această recomandare de la Minister va deveni obligatorie, nu putem decât să facem o adresă către primărie pentru  a ne aloca fonduri necesare ca să cumpăram altele”, a declarat directorul liceului, Sorin Demeter. 


Poate la toamnă
Centru de examen va fi şi Liceul Pedagogic “Sabin Drăgoi”, care nu dispune însă de nicio cameră video. Potrivit directorului adjunct, Dan Heredea, elevii vor fi controlaţi ca şi până acum, doar cu ajutorul asistenţilor şi supraveghetorilor. Telefoanele mobile, bagajele şi sursele de inspiraţie vor fi lăsate într-o sală de clasă aparte.

Examen de bacalaureat se va susţine şi la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii “Ion Mincu”, respectiv Grupul Şcolar “Grigore Moisil”. Niciuna dintre cele două unităţi de învăţământ nu este monitorizată video.

Cum toate şcolile şi liceele din Deva se află în administrarea Consiliului Local, posibilitatea ca acestea să fie dotate cu camere video este puţin probabilă. Viceprimarul Marcel Morar susţine că acest lucru poate deveni realitate decât la sesiunea din toamnă. “Mai e foarte puţin timp până la examen, iar acest subiect poate fi pus în discuţie numai la rectificarea bugetară din luna iulie. Pentru sesiunea din vară este imposibil să alocăm bani pentru dotarea liceelor cu supraveghere video”, a precizat Marcel Morar.


Laptopuri cu camere web încorporate

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun însă că problema camerelor video ar putea avea, totuşi, o soluţie: laptopuri cu camere web încorporate. “Nu vrem să-i stresăm pe elevi, însă  ne gândim la varianta de a duce în sălile de examen câte un laptop cu cameră web încorporată”, a declarat inspectorul general Alexandru Lăutaru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite