Avocaţii învinuiţilor din dosarul exploziei de la Mina Petrila au cerut strămutarea procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: M. Gânju
Foto: M. Gânju

Magistraţii au decis astăzi amînarea procesului în care sunt judecaţi trei foşi şefi ai EM Petrila pentru cele două explozii de metan care au ucis 13 mineri şi salvatori şi au rănit alţi 15. Apărătorul fostului director al EM Petrila, Aurelian Necula şi alţi doi şefi ai minei au cerut strămutarea procesului.

Motivele invocate de către avocatul fostului director al minei, indicat de către procurori ca responsabil pentru moartea a 11 mineri, n-au fost dezvăluite, iar cererea de strămutare a procesului se va judeca pe data de 25 ianuarie 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Acesta a fost şi motivul pentru care judecătorul de la Judecătoria Petroşani a decis că nu poate continua procesul decât după ce ICCJ va delibera cu privire la cererea de strămutare. În şedinţa de astăzi ar fi urmat să se judece excepţiile ridicate la termenul din luna noiembrie a.c., de către apărătorii inculpaţilor care au invocat faptul că, declaraţiile unor persoane audiate pentru întocmirea de către procurori a dosarului de cercetare penală, au fost luate de către poliţişti fără delegare conform procedurilor legale. Inclusiv actele întocmite de procurori au fost puse sub semnul întrebării de către apărătorii celor trei inculpaţi, aceştia acuzând faptul că pe documente apar ştersături, corecturi şi adnotări. În consecinţă au cerut judecătorului să dispună retrimiterea dosarului la procurori pentru refacerea urmăririi penale. Avocaţii învinuiţilor Gheorghe Roşu - fost inginer-sef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Dan Ştefan Ungur - fostul şef al sectorului aeraj, precum şi reprezentanţii urmaşilor victimelor accidentului colectiv de muncă au cerut judecătorului să discute în şedinţa de marţi excepţiile ridicate argumentând că altfel este o tergivesare a procesului. „Noi am putea avea un punct de vedere cu privire la aceste excepţii, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde este cererea de strămutare să aibă alt punct”, şi-a argumentat judecătorul de şedinţă decizia de amânare în faţa apărătorilor. Totodată instanţa a decis ca dosarul exploziilor să se judece pe data de 2 februarie 2010 după ce ICCJ va decide dacă strămută procesul de la Petroşani.

Rudele minerilor morţi sunt nemulţumite

Amânarea decisă astăzi a nemulţumit rudele victimelor tragediei miniere cât şi pe ortacii care au supravieţuit şi au fost prezenţi la proces. Oamenii consideră că nu se urmăreşte altceva decât o tergiversare a procesului prin tot felul de chichiţe avocăţeşti. „Nu vor decât să tragă de timp. Acum cu strămutarea procesului s-a mai amânat o lună. Dacă excepţiile ridicate vor fi admise se va trimite dosarul la procurori şi va mai dura un an până se va finaliza. Se vor pierde probe, declaraţii ale martorilor. Estre şi greu să-i ceri cuiva să-şi amintească exact ce a declarat în urmă cu un an când toţi vor să uite această tragedie. Nu este normal ce se întâmplă în ţara asta”, spune Lucia Alexa, fratele salvatorului minier Marcel Alexa, decedat în explozii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite