Avalanșă în Retezat. Sute de metri cubi de zăpadă au blocat drumul spre stațiunea Râușor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de mai bine de cinci ore a fost nevoie pentru deblocarea drumului de acces spre cabana Râușor din munții Retezat din cauza unei avalanșe produse aseară în jurul orei 20:00. Salvamontiștii averitzează asupra riscului ca astfel de fenomene să aibă loc din nou.

Potrivit lui Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, avalanşa s-a produs la o distanţă mică de staţiune. „Zăpada a început să curgă în jurul orei 18:00, de pe partea stângă a versantului, undeva la aproximativ un kilometru de Râuşor. Au fost alertate imediat toate echipajele şi s-a intervenit acolo, într-o primă fază cu lopeţi, iar pe urmă cu trei utilaje de deszăpezire. Vorbim de o cădere masivă de zăpadă, de câteva sute de metri cubi. Toată această zăpadă a blocat, pentru câteva ore, drumul de acces”, a declarat Ovidiu Bodean.
În momentul producerii avalanşei, la Râuşor se aflau în jur de 150 -200 de turişti. Salvamontiştii i-au sfătuit pe oameni să nu părăsească staţiunea până la eliberarea drumului, acest lucru reuşindu-se abia în jurul orei 01:00 noaptea, şi atunci nu în totalitate, ci doar pe o singură bandă de mers.
Şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara a explicat că la Râuşor a nins foarte mult, în ultimele zile, iar stratul de zăpadă a ajuns să atingă acolo peste un metru şi jumătate. „Zăpada este foarte mare şi instabilă, aceasta fiind în pericol să o ia la vale la cea mai mică vibraţie”, a mai spus Ovidiu Bodean. El a menţionat că pericolul producerii unei alte avalanşe încă mai există.  Pericol de a se produce o avalanşă există şi în Parâng, atrag atenţia salvamontiştii hunedoreni. Acolo, riscul e ridicat la altitudini mari, turiştii fiind avertizaţi asupra acestui pericol încă de zilele trecute. „Riscul este încă ridicat, de la gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, dar de la cota 1.800 în sus, acolo unde zăpada proaspătă s-a depus peste stratul vechi. Noi i-am informat pe turişti şi am montat şi panouri în această privinţă”, a afirmat ieri, Dumitru Bârlida, de la Salvamont Parâng. Acesta a mai spus că, în urma ninsorilor abundente din ultimele zile, stratul de zăpadă în Parâng a ajuns să măsoare peste un metru. Turiştilor care vor să meargă la munte le este recomandat ca, în această perioadă, să nu se aventureze pe creste.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite