Artist plastic cu peste 100 de expoziţii personale, dar cu nota 3,30 la titularizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Zgâmbău, artistul plastic excentric al Hunedoarei, a luat la examenul de titularizare nota 3,30. Pe parcursul anului trecut a predat ca suplinitor la şcolile generale din localităţile Ghelari şi Teliuc, precum şi la Şcoala Nr. 6 din Hunedoara. 

Acesta a intrat în sistemul de învăţământ în urmă cu doi ani, când a predat la Clubul Copiilor din oraşul de pe Cerna.

La examenul de titularizare din 2010 a luat nota 2,42. Anul acesta a obţinut un punctaj ceva mai mare: 3,30.

Spune că nu are nicio explicaţie pentru acest rezultat, ci doar caracterizează examenul ca fiind „grotesc şi mişelesc”.

Anul trecut s-au dat definiţii de termen. A fost ca şi cum i-ai pune pe studenţii de la Drept să înveţe legile şi Constituţia pe de rost. Nu m-am pregătit pentru evaluare. Dacă m-aş apuca acum să învăţ, înseamnă că cei  30 de ani de activitate pe care-i am nu valorează nimic, perioadă de timp în care am avut cel puţin 100 de expoziţii personale, fără a le mai aminti pe cele de grup”, a declarat Constantin Zgâmbău.


 Hunedoreanul spune că metodologia examenului de titularizare nu este corectă. La proba practică, de exemplu, a avut la dispoziţie trei ore pentru a desena natură statică, plus de prezentat un portofoliu. Este nemulţumit că generaţia 2011 de absolvenţi de facultate a primit aceleaşi calificative ca şi el. „Nu-i învinovăţesc pe ei, însă asta înseamnă anularea biografiei mele şi supraevaluarea lor. Totul din cauza felului în care se organizează examenul”, a precizat Zgâmbău.

A adăugat că evaluarea dascălilor nu este deloc corectă pentru că „lucrările candidaţilor trec prin foarte multe mâini. Dacă ai relaţii bune, nota ta poate fi oricând modificată în funcţie de un semn grafic dinainte stabilit. Nu contează că nu ţi se vede numele pe lucrare, dacă cine trebuie ştie care este ultimul tău cuvânt scris, ştie şi ce notă să îţi dea”.

Deşi are o medie mică, artistul speră ca din toamnă să continuie să predea ca suplinitor la sat. Spune că şanse sunt, pentru că prea puţini se înghesuie la ţară.

Nu am făcut contestaţie pentru că nu am de ce. Sunt liniştit dacă voi ajunge din nou la şcolile din Ghelari şi Teliuc”, a mai precizat acesta.


Constantin Zgâmbău a devenit cunoscut în judeţul Hunedoara ca autor al unor proteste inedite.

Excentricul artist plastic a lucrat o perioadă la Primăria Hunedoara, ca inspector cultural. Nu de puţine ori a acuzat administraţia locală, în speţă pe primarul Ovidiu Hada, că a blocat şi boicotat mai multe acţiuni culturale.

Cel mai răsunător protest al său este cel din 2008, când s-a îmbrăcat în puşcăriaş, cu căluş la gură, legat cu lanţuri la mâini şi la picioare, şi şi-a pus în scenă propria execuţie publică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite