Hunedoara: Artă folosită ca monedă de schimb în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Artă folosită ca monedă de schimb în afaceri
Hunedoara: Artă folosită ca monedă de schimb în afaceri

Un om de afaceri hunedorean oferă casă şi masă contra opere de artă. La Zeicani se pun în prezent bazele unui centru de creaţie permanent pentru artiştii plastici din ţară.

Călin Mudreţchi este un întreprinzător hunedorean pe cât de discret, pe atât de inventiv. El este singurul om de afaceri hunedorean care a început şi vrea să dezvolte o afacere bazată pe creaţii ale artiştilor plastici contemporani.
„Proiectul-pilot” al acestui tip de afacere a cunoscut deja două sau trei campanii derulate la ferma piscicolă pe care omul de afaceri o deţine în localitatea Zeicani. „Am organizat mai multe tabere de creaţie la Zeicani. Artiştii au beneficiat de fiecare dată, timp de două săptămâni, de cazare şi hrană, la schimb cu creaţiile artistice realizate în perioada taberei”, spune Călin Mudreţchi. Aşa se face că ferma de la Zeicani se prezintă acum ca un muzeu de creaţie artistică în aer liber.

„Industrializarea” artei de la Zeicani
Din 2010,  mecenatul de la Zeicani se va transforma într-o activitate lucrativă. Extinderea experimentului de la ferma piscicolă de la Zeicani se va materializa, începând cu anul viitor, într-o tabără de creaţie permanentă, care va fi construită în zonă.
„Va fi un fel de sat de vacanţă pentru artiştii plastici din toată ţara, pictori şi sculptori atestaţi ca artişti plastici. Doar artiştii consacraţi vor avea acces în acest regim la centrul de creaţie”, a declarat întreprinzătorul Călin Mudreţchi, pasionat de artă.

Barter pentru creaţie
Toţi artiştii care vin la Zeicani îşi vor plăti  prin barter cazarea, masa şi facilităţile speciale oferite, adică prin operele artistice pe care le creează în tabără. Operele de artă vor fi promovate  prin tehnici profesioniste de marketing pe piaţa obiectelor de artă. Noua tabără de creaţie presupune o investiţie de circa 150.000 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite