Hunedoara: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, prăznuiţi în cea mai veche bisericuţă din Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, prăznuiţi în cea mai veche bisericuţă din Valea Jiului
Hunedoara: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, prăznuiţi în cea mai veche bisericuţă din Valea Jiului

Una din cele mai vechi biserici de lemn din judeţul Hunedoara şi cea mai veche din Valea Jiului şi-a deschis uşile pentru zeci de credincioşi de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Biserica Sinoni din Lunca Jiului-Petroşani, care are hramul celor doi sfinţi, este unul dintre cele mai iubite lăcaşe de cult din zonă, iar slujbele ţinute aici în preajma sărbătorilor, fac ca lăcaşul să fie neîncăpător atât pentru credincioşi cât şi pentru vizitatori. În monument au loc slujbe religioase doar de trei ori pe an, de Paşti şi la hramul lăcaşului, pentru a nu se degrada, iar duminică, circa 50 de enoriaşi au ţinut să se roage la bisericuţa de lemn din Lunca Jiului.

Primele scrieri oficiale despre Biserica Sinoni au apărut în anul 1753, însă nimeni nu ştie cu exactitate când a fost construit acest lăcaş de cult. Realizată la început din lemn de frasin, pentru că devenise neîncăpătoare, a fost lărgită cu lemn de brad.

Bătrânii locului spun despre acest lăcaş de cult că s-a folosit la construcţia lui un lemn care nu are moarte şi din această cauză este foarte greu să fie datată corect.

image

Pe prispa din faţa bisericii încă se mai găseşte o lespede de piatră pe care stă scris anul 1435, iar clopotul bisericuţei are o vechime de 1215 ani luând în considerare anul care este trecut pe el, adică 790. Bisericuţa are toate icoanele din interior pictate pe lemn încă de la începuturile ei şi păstrează altarul construit dint-o piatră de moară. A fost la un pas de demolare la mijlocul anilor 80, când comuniştii au decis ca pe locul unde este amplasată să se construiască un parc.

Atunci, bătrânii din Lunca Jiului împreună cu copiii şi nepoţii au ripostat şi au făcut un lanţ uman în faţa buldozerelor. De frica lor, comuniştii au abandonat repede ideea de a o demola deoarece se temeau că vor agita întreaga Valea Jiului. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite