Hunedoara: Arcelor Mittal a reluat producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oţelarii hunedoreni au comenzi care le garantează că vor avea de lucru câteva săptămâni.

Cei peste 700 de siderurgişti hunedoreni au revenit la muncă în această dimineaţă, după ce Combinatul a sistat producţia pe 18 mai, pentru a  treia oară de la trecerea sa în patrimoniul statului român, în 1919. Iniţial, conducerea Arcelor Mittal a anunţat că oprirea activităţii se face pentru numai cinci zile lucrătoare, însă lipsa comenzilor a amânat data reluării producţiei cu încă trei săptămâni.

Siderurgiştii sunt nemulţumiţi

Directorul Arcelor Mittal Hunedoara, Remus Păţan, a declarat că oţelarii care au stat acasă în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu echivalentul a 75 la sută din valoarea salariului de încadrare, plus sporul de vechime, în medie 23 la sută, vor avea de lucru aproape o lună de acum înainte.

Reprezentantul Sindicatului „Siderugistul”, Petru Vaidoş, spune că, potrivit protocolului semnat între organizaţia sindicală şi administraţia companiei, angajaţii Arcelor Mittal nu lucrează pe stoc. „Acesta este motivul pentru care activitatea a fost oprită în mod repetat. Dacă nu sunt comenzi, oamenii sunt trimişi acasă, iar de această dată, ei au avut de ales între concediu tehnic sau concediu de odihnă. Bineînţeles că, deşi sunt plătiţi cu 75 la sută din salariul net, la care se adaugă sporul de vechime, oamenii sunt îngrijoraţi şi nemulţumiţi”, a adăugat liderul sindical.

Au de lucru până în iulie

Acesta a menţionat că portofoliul de comenzi asigură fluxul de producţie numai până în data de 3 iulie. Potrivit lui Vaidoş, la Arcelor Mittal Hunedoara mai lucrează doar 710 salariaţi, plus alţi 150 în cele trei filiale care pregătesc piesele de schimb şi se ocupă de reparaţiile la cald şi reparaţiile electrice necesare. Din decembrie, de la prima oprire a activităţii din istoria de peste 90 de ani a Combinatului, conducerea a amânat în repetate rânduri reînceperea producţiei din cauza lipsei de comenzi, a crizei gazelor, a îngheţului care a blocat instalaţiile şi a unei defecţiuni la compresorul de aer al fabricii de oxigen.

Combinatul de la Hunedoara lucrează aproape exclusiv pentru export, produsele fabricate de oţelarii hunedoreni ajungând în Turcia, Serbia, Germania şi Polonia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite