Hunedoara: Apărătorii acuzaţilor de la mina Petrila au cerut refacerea urmăririi penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul care a făcut ancheta în dosarul exploziilor de la „mina morţii” a fost acuzat indirect de către apărătorii celor trei învinuiţi de fals în actele de urmărire penală. Procurorul consideră că este doar o încercare a avocaţilor pentru a se tergiversa procesul. De aceeaşi părere sunt şi rudele celor decedaţi dar şi supravieţuitorii tragediei din 15 noiembrie 2008.

Răsturnare de situaţie în procesul celor trei şefi de la mina Petrila învinuiţi pentru exploziile de metan care au îndoliat 13 familii de mineri şi au schilodit alţi 15 ortaci. Apărătorii celor trei foşti şefi ai minei, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă, au pus sub semnul întrebării, marţi, la al treilea termen de judecată în acest proces, actul de cercetare penală întocmit de anchetatori şi au cerut preşedintelui de şedinţă restituirea lui la procurori pentru refacere. La proces au fost prezenţi doar doi dintre învinuiţi, cel de-al treilea, fostul director al minei, Aurelian Necula motivându-şi absenţa prin faptul că a fost trimis într-o delegaţie de către Compania Huilei unde este angajat. Avocaţii lui Aurelian Necula, inginerului şef de la Securitatea în Muncă, Gheorghe Roşu şi şefului Sectorului de Aeraj, Dan Ungur Ştefan, au ridicat excepţia invocând faptul că din 69 de martori audiaţi pe parcursul cercetării penale, 43 de audieri sunt făcute de poliţişti care nu aveau delegare de la procuror. Apărătorii învinuiţilor au pus sub semnul întrebării şi alte acte întocmite procurori, susţinând că sunt lovite de nulitate şi se poate merge până la fals „deoarece prezentau ştersături şi corecturi”. „La momentul actual, procesul verbal prezintă corecturi şi ştersături. La momentul la care am semnat acel material de trimitere în judecată, nu existau corecturile şi ştersăturile.  Nu m-aş fi putu declara de acord cu ele la momentul respectiv, dacă era în această formă. Am invocat şi o altă excepţie, anume efectuarea a 63 – 70% din actele de urmărire penală de către poliţişti pentru care nu există delegare. Legea procesual penală le sancţionează cu nulitate, este greşeala procurorului”, a declarat Ovidiu Filipescu, apărătorul inculpatului Dan Ungur Ştefan.

Procurorii combat excepţia avocaţilor

Totodată, avocatul lui Aurelian Necula a susţinut în faţa judecătorului că învinuitului i-a fost încălcat inclusiv „dreptul la un proces echitabil” prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deoarece în anumite momente ale urmăririi penale nu a avut un apărător. Procurorii arată însă în rechizitoriul dosarului exploziilor că „învinuitul Necula Aurelian a avut o atitudine refractară în timpul urmăririi penale” şi consideră că solicitarea apărătorilor celor trei învinuiţi este o încercare de tergiversare a procesului. „Nu s-a comis nici un fals şi dacă s-au făcut corecturi şi ştersături sunt doar din cauza apărătorilor pentru că au cerut la un al termen (n.r. de audiere).  Toţi poliţiştii aveau delegaţie cu numele scris în clar şi pe declaraţie dar şi în tabel şi se poate verifica”, a declarat, ieri, procurorul Ioan Nicodim din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cel care a instrumentat dosarul exploziilor de la Petrila.

Încercări de tergiversare

În cazul în care excepţia ridicată de cei trei apărători ai învinuiţilor este admisă de către judecător, cercetarea penală ar trebui reluată şi refăcută, iar până la un nou proces ar putea trece şi jumătate de an spun specialiştii, din cauza complexităţii cauzei. Preşedintele de şedinţă a stabilit un nou termen în acest dosar pentru jumătatea lunii decembrie (15 decembrie 2009), perioadă în care va decide dacă admite excepţiile ridicate de către apărătorii învinuiţilor. Rudele minerilor morţi în accidentul de muncă produs la EM Petrila în urmă cu un an s-au arătat indignate de faptul că procesul bate pasul pe loc şi, la finalul şedinţei, i-au apostrofat pe apărătorii celor trei învinuiţi reproşându-le că nu vor să se afle adevărul. „Procesul se tot prelungeşte iar oamenii noştri sunt în pământ. Numai noi ştim cât ne este de greu şi am vrea să se termine odată şi vinovaţii să plătească”, au spus rudele victimelor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite