Anul care tocmai a început ameninţă minerii hunedoreni cu disponibilizări şi lefuri mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe mineri îi aşteaptă un an greu
Pe mineri îi aşteaptă un an greu

Anul 2010 aduce disponibilizări în industria minieră din Valea Jiului. Aproximativ  1000 de mineri vor fi afectaţi. În plus, ortacii trebuie să se mulţumească cu actualul salariu.

Sindicatele minerilor din Valea Jiului au un singur obiectiv în acest an, după ce şansele de a obţine o majorare salarială pentru angajaţi sunt nule, în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei (CNH) abia mai supravieţuieşte. Astfel, singurul scop realizabil în 2010 pare a fi menţinerea drepturilor câştigate de ortaci, unele încă de la greva anticomunistă din 1977, după ce şi acestea au fost puse în pericol din lipsa fondurilor.

Recompensaţi cu tichete
Anul trecut, minerii din Valea Jiului au fost la un pas de a nu mai primi bonificaţii de sărbătorile pascale, de Ziua Minerului şi de Crăciun, deoarece administraţia din minerit a avut un buget insuficient, iar veniturile realizate au fost în scădere. În cele din urmă, minerii şi-au primit recompensele sub formă de tichete cadou şi nu în bani, cum erau obişnuiţi încă din 1990.

Contract prelungit la nesfârşit

Cei 11.000 de mineri din Valea Jiului lucrează în prezent în baza unui contract colectiv de muncă (CCM) negociat în anul 2008 şi care a fost prelungit aproape trimestrial pe parcursul anului trecut, iar acum va fi prelungit din nou. Sindicatele nu pot negocia pentru un nou CCM în lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli aprobat pentru acest an, iar liderii minerilor recunosc că este mai bine să opereze în baza contractului din 2008, deoarece un nou CCM ar putea tăia unele drepturi ale membrilor de sindicat. „Contractul s-a prelungit până în data de 22 ianuarie 2010. Nici nu mai ştiu pentru a câta oară s-a decis prelungirea vechiului CCM, dar din punctul nostru de vedere este bine că se păstrează prevederile din vechiul contract colectiv de muncă”, a declarat Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Disponibilizări
Anul 2010 aduce minerilor şi un nou val de disponibilizări, cel mai mare de după  1998 când zeci de mii de ortaci au rămas fără loc de muncă. Ministerul Economiei are în plan disponibilizarea a 1.100 de mineri de la Compania Naţională a Huilei Petroşani.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite