Andreea Fieraru opreşte copiii de azi să devină infractorii de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este sociolog în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Profil:

Născută: 4.01.1981, Cisnădie, jud. Sibiu
Studii: Colegiul Naţional „Decebal” - Deva, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Sociologie, Universitatea  1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, master în Administraţie Publică, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială în cadrul Universităţii Bucureşti, master la Facultatea de Ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene, Universitatea „Lucian Blaga” - Sibiu.
Experienţă profesională: doi ani de activitate ca statician în cadrul unei agenţii imobiliare, agent imobiliar timp de un an,  bibliotecar timp de un an la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” din Deva, din 2005 până în prezent – sociolog în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara
Familie: necăsătorită

A ales domeniul sociologiei încă din liceu, pentru că s-a simţit atrasă de el. Inspectorul Andreea Fieraru din cadrul IPJ Hunedoara s-a îndrăgostit de ştiinţele socio-umane încă de pe băncile şcolii. „În clasa a IX- a am îndrăgit logica, iar, ulterior, restul materiilor socio-umane. Acest lucru s-a datorat profesorilor care au ştiu cum să mă atragă înspre această direcţie”, a declarat Andreea. La încheierea studiilor liceale, a urmat, cum era de aşteptat, o facultate de profil. Iniţial, a vrut să se îndrepte spre psihologie, însă în final a ales sociologia, un domeniu încă nedescoperit în totalitate.  Câţiva ani mai târziu a ajuns să lucreze ca sociolog în cadrul IPJ Hunedoara. Tot aici îşi desfăşoară  activitatea şi ca ofiţer de prevenire în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. „Ca sociolog, mă ocup de analiză şi cercetare. Realizez sondaje de opinie prin care evaluez imaginea poliţiştilor prin ochii cetăţenilor, iau pulsul problemelor cu care se confruntă comunitatea”, a adăugat inspectorul de poliţie. Astfel, pe baza analizei sale, conducerea IPJ Hunedoara află unde mai are de lucru şi care trebuie să-i fie priorităţile.

Împiedică adolescenţii să devină infractori
În ultimii doi ani, Andreea Fieraru s-a axat foarte mult pe prevenirea delicvenţei în rândul copiilor. În acest sens, a participat la şedinţele cu părinţii, a informat elevii de clasa a XII-a, viitori şoferi, ce presupune legislaţia rutieră şi a lucrat cot la cot cu profesorii în rândul elevilor-problemă. „Copiii cu vârste cuprinse între 14-16 ani sunt cei mai predispuşi la infracţiuni. Dorinţele lor de a epata şi de a face ceea ce fac prietenii îi împing la furturi şi acte de violenţă”, a spus tânăra. Nu doar anturajul are un cuvânt greu în privinţa viitorilor infractori, ci şi părinţii au o mare parte din vină. Din cauză că nu-şi supraveghează îndeajuns odraslele, nu ştiu unde-şi petrec timpul liber, cu cine iasă în oraş sau ce muzică ascultă, aceştia ajung delicvenţi. „Pentru a împiedica aceste lucruri, merg în şcoli şi le prezint elevilor filmuleţe, pliante, spoturi video şi audio. De asemenea, dialoghez cu profesorii şi cu părinţii. Uneori, acestora din urmă le trimit acasă chiar scrisori cu diverse întrebări în ceea ce priveşte relaţia părinte-copil”, a spus sociologul. Andreea  a mai precizat că nu există o diferenţă între infracţiunile săvârşite de băieţi şi cele care aparţin fetelor, întrucât şi unii şi alţii fură, fumează, consumă alcool şi ridică pumnul asupra celorlaţi.

Întrebări:
•Cât de mare este vina părinţilor în cazul copiilor care ajung infractori?
Mulţi părinţi pleacă să muncească peste hotare şi îşi neglijează complet copiii. Aceştia îşi abandonează şcoala şi pentru a face rost de bani se apucă de furat. Toate aceste lucruri ar putea  fi prevenite dacă relaţia părinte-copil ar exista cu adevărat.
••Aţi menţionat că uneori trimiteţi scrisori părinţilor. Primiţi răspunsuri?
Scopul scrisorilor nu este acela de a primi un răspuns, ci de a determina părinţii să conştientizeze cu adevărat relaţia pe care o au cu copiii lor. Mulţi adulţi nu ştiu care este cel mai bun prieten al copilului lor sau unde îşi petrece acesta serile în weekend. Prin aceste scrisori vreau să fac părinţii să-şi pună întrebări şi să acţioneze în consecinţă.

Ce-i place:
„Îmi place înotul, întrucât merg frecvent la bazin, şi atletismul. Mă relaxez ascultând muzică şi îmi plac foarte mult pisicile. Ca trăsătură definitorie menţionez călătoriile”, a spus Andreea

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii care nu se dedică meseriei lor, cei care fac lucrurile doar de dragul de a le face, cu superficialitate. Chiar îmi crează disconfort persoanele care nu pun pasiune în munca lor”, a spus Andreea


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite