Cazuri dificile, rezolvate de magistraţii instanţelor hunedorene în cursul anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii l-au condamnat în 2009 pe autorul celei mai oripilante crime, Aurel Enea
Magistraţii l-au condamnat în 2009 pe autorul celei mai oripilante crime, Aurel Enea

Ultimele 12 luni au luat de pe umerii magistraţilor hunedoreni povara unora dintre cele mai grele dosare trimise în instanţă, în ultimii ani. Două dintre dosarele importante rezolvate de magistraţi în cursul acestui an s-au aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.

În luna iunie, judecătorii au dat verdictul final pentru Aurel Enea, acuzat de uciderea, tranşarea şi profanarea cadavrului unei eleve de 17 ani din Petroşani.

El a fost arestat şi trimis în judecată pe baza unor probe ADN luate de la locul faptei şi a unui document descoperit de anchetatori în calculatorul său, în care Enea şi-a plănuit crima perfectă: „cum să ucizi, să tranşezi cadavrul şi apoi să ştergi urmele crimei”. Pentru faptele sale, pe care nu le-a recunoscut în faţa magistraţilor, dar nici nu le-a negat, bărbatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. 

Proces cât un mandat

Decembrie a adus finalul celui mai lung proces penal aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara: al căutătorilor de comori din siturile Munţilor Orăştiei.
„În dosarul aflat pe rolul instanţei din anul 2005, 12 învinuiţi au primit condamnări cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare”, a precizat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Dacă sentinţa rămâne definitivă, pe lângă cei peste 160 de ani de condamnare pe care i-au primit în total pentru faptele lor, hunedorenii acuzaţi de furtul şi traficarea tezaurelor de comori şi a brăţărilor dacice din aur trebuie să plătească statului daune de 1,6 milioane de euro.  Procesul basarabeanului Serghei Gorbunov, acuzat că ar fi jefuit în 2003 un om de afaceri din localitate, şi cele patru dosare de corupţie în care Ion Simion, fostul şef al Direcţiei Agricole Hunedoara, a fost trimis în judecată şi-ar putea găsi rezolvarea abia anul viitor.  „Ne confruntăm cu un deficit de personal şi cu un volum tot mai mare de lucru”, a concluzionat magistratul Cornelia Filimon, purtătorul de cuvânt al instanţei devene.


Muncă suplimentară

Peste 50.000 de dosare au fost înregistrate în acest an pe rolul instanţelor hunedorene, cele mai multe dintre ele au fost la Tribunalul Hunedoara. La Judecătoria Petroşani, în 2009, au fost trimise 11.261 de cauze, dintre care o mare pondere o au executările silite, cauzate de criză.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite