Amendă pentru întârzierea construirii deponeelor ecologice: mii de euro pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săracii judeţului merg la groapa de gunoi şi caută fier vechi ca să-l vândă
Săracii judeţului merg la groapa de gunoi şi caută fier vechi ca să-l vândă

Consiliul Judeţean Hunedoara şi câteva primării mari din judeţ aduc sancţiuni grele populaţiei pentru că nu au construit în timp util deponee ecologice. La ora actuală sistemul de gestionare a deşeurilor în judeţul Hunedoara este un ghiveci.

Unul destul de scump, dat fiind faptul că până acum s-au cheltuit aproape şase milioane de euro, fonduri PHARE, pentru a moderniza, punctual, soluţiile de colectare şi depozitare a gunoiului moştenite de pe vremea lui Ceauşescu. Insuficient însă pentru a onora termenele la care s-au angajat autorităţile hunedorene în solidar cu cele naţionale faţă de Comisia Europeană.
Potrivit lui Georgeta Barabaş, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, implementarea sistemului de management al deşeurilor în judeţul Hunedoara este întârziat cu trei ani.

„Comisia Europeană a deschis procedura de infringement la Tribunalul European împotriva României, iar Hunedoarei îi va reveni plata unei părţi din penalităţi pentru nerespectarea termenelor la închiderea gropilor neecologice, la implementarea sistemului de colectare selectivă a gunoiului şi construirea deponeurilor. Există un precedent din acest punct de vedere în Polonia. Pentru că nu a respectat termenele la care s-a angajat faţă de Comisia Europeană, polonezii au fost obligaţi să plătească o amendă de 200.000 de euro pentru fiecare zi de întarziere”, a spus sursa citată. 

Un proiect cincinal

La Orăştie, Deva, Rapolt, Aninoasa şi Vulcan mai există încă gropi de gunoi neconforme aflate în exploatare. Judeţul Hunedoara trebuia să aibă două deponee ecologice la 1 ianuarie 2007.

La începutul acestei săptămâni s-a dat startul implementării în judeţul Hunedoara a unui macro-proiect menit să reia construirea unui sistem integrat de management al deşeurilor. Potrivit directorului de proiect, Alexei Atudorei, responsabil cu întocmirea documentaţiei pentru obţinerea fondurilor, locuitorii Hunedoarei se vor putea bucura de un sistem ecologic de gestiune a gunoiului cel mai devreme în anul 2015.

Investiţie de 40 de milioane de euro
Noul proiect demarat de Ministerul Mediului având ca beneficiar Consiliul Judeţean Hunedoara va evalua investiţiile în gestionarea deşeurilor. Potrivit lui Alexei Atudorei, deponeul regional care se va construi în judeţul Hunedoara va fi amplasat fie la Călan, fie în localitatea Bârcea Mare. Valoarea totală a implementării sistemului de gestionare a deşeurilor se ridică la circa 40 de milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite