PORTRET Alexandru Zeriu, poliţistul care a băgat frica în piraţii şoselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vârstă de doar 24 de ani, Alexandru Zeriu a reuşit să se impună în cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Hunedoara, pe un loc de muncă unde stăpânirea de sine şi tăria de caracter sunt foarte importante.

Profil:
Născut: 18 decembrie 1985, Brad
Familie: Necăsătorit
Studii: Masterand la Academia de Poliţie din Bucureşti
Experienţă: De doi ani lucrează în cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Hunedoara


Alexandru Zeriu lucrează de aproximativ doi ani la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, în cadrul Serviciului Rutier. În acest timp, una dintre sarcinile principale care i-au fost trasate, pe lângă atribuţiile obişnuite de serviciu, sunt acţiunile de depistare şi sancţionare a aşa-numiţilor „piraţi” ai şoselelor. De la începutul anului, procesele verbale întocmite de poliţist pe numele hunedorenilor care fac transport ilegal de călători au însemnat sute de mii de lei de plătit pentru „piraţi”. O singură astfel de amendă valorează 25.000 de lei.

Recunoscut de „piraţi”
Acţiunile coordonate de Alexandru Zeriu i-au făcut pe transportatorii fără autorizaţie să se teamă de el. „În general, când sunt opriţi pentru a fi verificaţi, şoferii care fac piraterie acceptă amenda fără prea multe comentarii. Adică nu mai încearcă să se opună sau să negocieze, nu mai caută să fugă de răspundere, nu mai vociferează”, spune Alexandru Zeriu, poliţistul care a reuşit să se impună în faţa celor mai cârcotaşi conducători de maşini de pe traseele din judeţ.

Meserie cu peripeţii
Dar nu numai „piraţii” şoselelor încearcă să îi îngreuneze munca la Serviciul Rutier. „Deseori, în acţiunile din trafic întâlnim şoferi nesimţiţi, care se străduiesc din răsputeri să ne provoace. Oameni care ne vorbesc de sus şi care nicodată nu consideră că au încălcat legea, chiar dacă le demonstrăm că au greşit. Totuşi, întotdeauna le vorbim cu foarte multă diplomaţie şi ne păstrăm stăpânirea de sine”, a povestit hunedoreanul. Situaţiile mai delicate în trafic nu sunt neapărat provocate de „şmecherii” de pe şosele, cât de femeile aflate la volan. Pentru a scăpa de sancţiunile date de tânărul poliţist pentru că nu au respectat legislaţia rutieră, multe dintre şoferiţe au încercat să îl ispitească prin farmecele feminine. „Unele mi-au spus că ar face orice să scape fără a fi sancţionate pentru că, spre exemplu, au fost prinse băute la volan. Iar când au văzut că le-am întocmit procesele verbale, au insistat să le trec numărul meu de telefon pe document, pentru a mă „răsplăti”. Nu am făcut acest lucru, însă, niciodată”, a mai povestit Alexandru Zeriu.
De altfel, hunedoreanul spune despre el şi despre colegii lui de breaslă că pun foarte multă pasiune în munca pe care o desfăşoară. Partea bună este, adaugă tânărul, că în activitatea de poliţist rutier este aproape imposibil să găseşti motive de plictiseală. „Ne facem meseria conştiincioşi, indiferent de condiţiile de lucru”.

Ce-i place:
În afara muncii de poliţist, hunedoreanul predă cu plăcere lecţii de educaţie rutieră pentru elevii unor şcoli şi licee din judeţ. „De obicei, elevii sunt interesaţi de ceea ce le spun: ce-i drept, atenţia le este sporită mai mult în cazul lucrurilor senzaţionale”, spune Alexandru Zeriu. Poliţistul îşi ocupă o bună parte din timpul liber citind.

Ce nu-i place:
„Nu îmi plac şoferii care vorbesc obraznic şi am întâlnit mulţi astfel de oameni în meseria mea. Educaţia fiecărui om nu ţine de maşina pe care o conduce”, spune poliţistul. O altă categorie de şoferi care îi displac lui Alexandru Zeriu sunt cei care se laudă cu cunoştiinţele lor sus-puse, sfidând legea.

Întrebări şi răspunsuri:
Care sunt cele mai ciudate evenimente în trafic la care ai fost chemat?
La Haţeg, în urma unui accident, o femeie aflată la volanul unei maşini, rănită, a reuşit să iasă din autoturism, a putut povesti succint despre modul în care s-a produs coliziunea şi părea că nu a păţit nimic, dar după ca a fost transportată la spital, a decedat în scurt timp, din cauza unei hemoragii interne.

Ai întâmpinat momente dificile în meseria de poliţist?
Uneori, condiţiile de lucru sunt grele. Spre exemplu, la un accident, petrecut iarna, în zorii unei zile de februarie, erau minus 20 de grade afară, iar din cauza frigului ruleta cu care făceam măsurătorile se lipea de degete. Trec peste momentele grele, atâta timp cât mă străduiesc să îmi fac meseria cât mai bine.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite