PORTRET: Alexandru Podea artistul metalurg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Podea
Alexandru Podea

Inginerul hunedorean transformă oţelul în sculpturi cu mesaj. Piesa de care este cel mai mândru simbolizează lupta antirasism.

Alexandru Podea îşi împarte cea mai mare parte a timpului între meseria de inginer metalurg şi pasiunea pentru pictură şi sculptură. În ultimii ani, hunedoreanul a reuşit să combine cele două îndeletniciri, iar simbioza l-a ajutat să se specializeze într-o artă rar întâlnită. Alexandru Podea sculptează în metal. „Nu folosesc dalta şi ciocanul. Aceste unelte le-am înlocuit cu aparatul de sudură, cu electroliza, strungul şi freza”, a spus inginerul.

Rezultatul au fost cele câteva zeci de opere de artă pe care el le-a construit din inox, crom şi nichel, fiecare cu un mesaj bine conturat. „O piesă la care ţin foarte mult am făurit-o după o idee pe care o «şlefuisem» în ultimii 30 de ani şi care se regăseşte într-una din picturile mele. Tema este antirasismul, iar sculptura în metal reprezintă trei oameni stilizaţi prin culorile galben, alb şi negru, fiecare reprezentând o rasă. Sub soare, umbrele celor trei sculpturi au aceeaşi culoare”, a povestit artistul.

Artă cu mesaj bine conturat

Criza financiară este simbolizată în sculpturile sale prin întruchiparea unui om de metal, străpuns de găuri care au forma unor monede. „Migraţia timpului” este reprezentată de o pasăre din oţel, cu aripile întinse, al cărui cap a fost înlocuit de un ceasornic. În alte piese, Alexandru Podea transmite mesajul reconcilierii creştinilor, face apel la ecologie sau promovează salvarea sănătăţii prin renunţarea la fumat.

Mesajele transmise sunt directe şi concise, pentru a fi înţelese de publicul care le admiră, mai spune artistul. Toate aceste sculpturi, regăsite într-o colecţie pe care la începutul lunii decembrie Alexandru Podea a prezentat-o în premieră la Hunedoara, sunt transpuneri în metal a unei părţi din tablourile pictate de inginer în ultimii ani.

Oţelul „marca Hunedoara”, la Bruxelles

Pentru ca artistul metalurg să transforme în opere de artă oţelul „marca Hunedoara” au fost necesare sute de ore de muncă. El a fost ajutat de colegi şi sprijinit de conducerea combinatului unde este angajat. Eforturile sale au avut succes. În viitorul apropiat, cele peste 50 de sculpturi realizate de hunedorean ar putea fi expuse în capitala Uniunii Europene, Bruxelles, dar şi în alte oraşe mari din Europa. „Sper ca prin această expoziţie să pot schimba un pic din percepţia nu tocmai bună pe care mulţi dintre europeni au o au faţă de români”, a mai adăugat hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi încercat să câştigaţi bani de pe urma sculpturilor şi picturilor realizate?
Nu am intenţionat niciodată să vând vreunul din tablourile mele. Nici nu am ieşit în public vreodată cu tablourile mele.  Ele au fost pictate cu alt scop decât să fac bani din vânzarea lor. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre sculpturi, pe care nu intenţionez să le vând.

Cum procuraţi materialele pe care le folosiţi în sculpturi?
Metalul este foarte scump pentru că este un aliaj de calitate. Ele mi-au fost puse la dispoziţie de conducerea combinatului hunedorean pentru care lucrez de mai bine de 20 de ani. Ce-i drept, nu ştiu în ce măsură m-aş fi descurcat altfel.

Ce-i place
Arta şi pictura au ocupat întotdeauna un loc important în viaţă a lui Alexandru. A vrut să urmeze studii de profil, dar secţia de artă a unui liceu devean la care a învăţat a fost desfiinţată, pentru că regimul comunist cerea producţie, iar el şi colegii săi au fost trimişi să se specializeze în inginerie.

ce nu-i place
Artistul metalurg spune că nu înţelege lipsa de implicare a autorităţilor cu putere de decizie în promovarea culturii şi este deranjat că românii cu talent, care ar putea face o imagine bună ţării, nu sunt sprijiniţi. „Suntem un popor inteligent, dar defavorizat”, consideră Alexandru Podea.

Profil
Născut. 24 iulie 1965, Hunedoara.
Educaţie. Absolvent al Facultăţii de inginerie, specializarea metalurgie.
Carieră. Lucrează în domeniul metalurgiei de peste 20 de ani.
Familie. Căsătorit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite