O brăţară dacică şi 229 de monede de aur şi argint, furate de la Sarmisegetusa, au fost recuperate de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O brăţară dacică din aur, o pereche de scuturi din fier forjat şi 229 monede Koson şi Lysimach din aur şi argint au fost recuperate de autorităţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în colaborare cu ofiţeri ai poliţiei din Alba şi Hunedoara şi autorităţile germane din landul Hessen au reuşit recuperarea unui nou lot de artefacte antice.

Piesele au fost recuperate la data de 5 mai 2011. Ele vor fi depuse astăzi la Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

„Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia, clasat monument istoric pe lista UNESCO, de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de judecare la Curtea de Apel Alba Iulia şi Judecătoria Deva pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Din anul 2005 şi până în prezent patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative din aur, o pereche de cercei, trei scuturi din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte ce au fost  depuse în colecţiile muzeului naţional de istorie al României şi ale muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj Napoca.

„În cele trei dosare soluţionate până în prezent  s-a dispus trimiterea în judecată a 28 de inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri“, se mai arată în comunicatul respectiv.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite