Produse alimentare, pături şi lenejrii de pat pentru victimele inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele apelor revărsate au primit alimente de la voluntari
Victimele apelor revărsate au primit alimente de la voluntari

Hunedorenii ale căror case au ajuns sub ape au beneficiat de pachete cu ulei, zahăr, făină, paste, pături şi lenjerii de pat. Alimentele au fost oferite de Crucea Roşie către 60 de familii din comunele Crişcior şi Vaţa de Jos, cel mai rău afectate de inundaţii. 

Sinistraţii din comunele Crişcior şi Vaţa de Jos au primit ieri, pachete cu alimente de la voluntarii Crucii Roşii. Ajutoarele au fost transportate în localităţile cel mai rău afectate de inundaţii cu ajutorul pompierilor. Astfel, 60 de familii au beneficiat de pachete cu ulei, zahăr, făină, paste şi apă minerală. Oamenii au primit, de asemenea, pături şi lenjerii de pat.

„Ajutoarele au fost colectate de la hunedoreni, în cadrul campaniei «Banca de Alimente», desfăşurată de Crucea Roşie, filiala Hunedoara, la finele anului trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent Anemona Doda. În urma ploilor căzute în ultima zi a anului 2009, aproape 30 de sate hunedorene din comunele Crişcior, Baia de Criş, Blăjeni, Ribiţa, Tomeşti, Vaţa de Jos şi Vorţa au ajuns sub ape.

Patru zile în apă

Au fost afectate tot atâtea locuinţe şi beciuri şi aproape o sută de gospodării şi anexe. „Operaţiunea de evacuare a apei din beciuri, fântâni, pivniţe, curţi şi case s-a încheiat duminică, 3 ianuarie. Pompierii au intervenit cu motopompele patru zile la rând pentru a scoate apa din locuinţele oamenilor”, a adăugat Anemona Doda.  Inundaţiile au afectat şi 165 de hectare de terenuri agricole, opt kilometri de drumuri judeţene şi comunale şi 25 de poduri şi podeţe.

Maluri de protecţie din sute de saci

Drumul care leagă localităţile Baia de Criş şi Bulzeşti  a fost acoperit cu apă de 12 centimetri  înălţime, pe o porţiune de aproximativ o sută de metri. Cota de pericol a râului Crişul Alb a fost depăşită cu 52 de centimetri.

Pentru protejarea caselor împotriva revărsării Crişului Alb, în localităţile Crişcior, Gura Barza şi Brad s-au construit maluri de protecţie din peste 1.000 de saci cu nisip, pe o lungime totală de aproximativ 1,5 kilometri.

Pagube în curs de stabilire
În acţiunile de evacuare a apei din gospodării au fost implicaţi circa 200 de pompieri şi jandarmi. S-a acţionat cu zeci de motopompe, autocamioane, lopeţi, cazmale şi saci de nisip. Valoarea pagubelor produse de inundaţii este în curs de stabilire.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite