PORTRET: Adrian Constantin, şevaletul lui este pielea umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Constantin
Adrian Constantin

Adrian şi-a făcut o meserie din realizarea unor opere de artă pe pielea hunedorenilor, indiferent că e vorba de avocaţi, jandarmi sau poliţişti.

PROFIL
NĂSCUT. 16 iunie 1974
EDUCAŢIE. Şcoală profesională în domeniul siderurgic
EXPERIENŢĂ. Peste cinci ani de tatuaj profesionist
FAMILIE. Necăsătorit

Adrian Constantin este unul din acei locuitori ai Hunedoarei a cărui carieră profesională a fost reinventată din cauza dispariţiei siderurgiei în zonă. Şi poate că e bine, pentru că hunedoreanul nu a fost niciodată un fan al muncii de operator pompe. A iubit însă întotdeauna desenul şi printr-o alchimie de neexplicat a propriului său gust s-a simţit atras de arta tatuajului. „Cred că atracţia pentru tatuaj mi-a fost inspirată de David Gahan, solistul de la Depeche Mode, pe care l-am admirat întotdeauna”, spune Adrian Constantin.

A făcut ciornă din mâna stângă
Hunedoreanul este un autodidact în arta tatuajului. A început să înveţe meserie pe antebraţul mâinii stângi, care a devenit un fel de „piele de încercare”. „Mi-am sacrificat braţul stâng, pe care am zeci de tatuaje făcute în perioada când îmi perfecţionam tehnica. De cinci ani am trecut la profesionism şi trăiesc exclusiv din această îndeletnicire”, spune Adrian Constantin.

Talpă de bocanc şi urină
Există o epocă primitivă şi una modernă în istoria tatuajelor româneşti. Borna care le separă este anul 1989. „În comunism, tatuajul în România se făcea preponderent în puşcării. Era în epocă un semn de identificare al fostului deţinut. Ca să-şi inscripţioneze pe braţ numele iubitei, puşcăriaşul român ardea o talpă de boncanc, după care praful rezultat, «dezinfectat» cu urină, forma o pastă negricioasă care se ardea în piele. Pe lângă cei închişi, mai aveau obiceiul să se tatueze în acea vreme şi marinarii”, spune Adrian Constantin. 

Jandarmi, avocaţi şi poliţişti tatuaţi
După 1990, arta tatuajului a curerit un nou tip de clienţi. Avocaţii, jandarmii şi poliţiştii sunt doar câteva din categoriile sociale care plătesc în zilele noastre servicii de tatuaj. „Ultima mare operă pe care am semnat-o a fost pentru un jandarm hunedorean. Acesta a comandat un tatuaj în culori repreprezentând o scenă de luptă cu samurai ce i-a acoperit întreg spatele. Am lucrat 30 de ore ca să fac această lucrare de creaţie”, spune hunedoreanul.  A meritat însă pentru că dincolo de provocarea artistică, comanda i-a adus hunedoreanului şi un câştig material de o  mie de euro.

Breasla „tatuatorilor”
La începutul anului va fi înfiinţată în România o asociaţie profesională care va proteja interesele artiştilor care se ocupă de arta tatuajului. „Am avut în această toamnă Adunarea Generală a artiştilor tatuatori, când s-a decis înfiinţarea acestei asociaţii profesionale care ne va apăra interesele. Voi fi unul din primii ei membrii pentru că sunt de părere că avem nevoie de o susţinere şi un cadru în care să evoluăm profesional ca şi în alte meserii”, spune Adrian
Constantin.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai ciudat loc unde aţi realizat un tatuaj?
Pe interiorul buzei unei domnişoare.

Unde dor cel mai rău înţepăturile din momentul tatuajului?
Cele mai sensibile zone sunt coastele şi pieptul.

Cât de greu este să ştergi un tatuaj?
Există o tehnologie cu laser care, la mai multe treceri, poate şterge un tatuaj. Niciodată însă  efectul nu este total. 

Ce-i place
„Pasiunea mea sunt tatuajele realizate cu rigori de pictor. Tatuajul e o creaţie care marchează clientul pe viaţă”, spune Adrian Constantin.

Ce nu-i place
Nu suportă alcoolicii şi persoanele care se droghează. Consideră aceste vicii extrem de degradante pentru seminţia umană.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite