A început procesul Adrianei Constantin, autoarea celei mai mari fraude din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Attila Deszi, judecători, procurori şi oameni de afaceri se numără printre hunedorenii „ţepuiţi” de Adrian Constantin, fostul director al unei firme de brokeraj din Deva. Omul de afaceri a fost trimis în instanţă sub acuzaţia că a înşelat sute de deveni, producându-le pagube de două milioane de euro.

Sala mare a Tribunalului Hunedoara a fost neîncăpătoare, în această dimineaţă, pentru cei peste o sută de hunedoreni care s-au prezentat, în calitate de păgubiţi, la procesul Adrianei Constantin, brokerul devean acuzat că a produs, prin înşelăciune, pagube de aproximativ 8.000.000 de lei. Adriana Constantin a fost adusă de la Penitenciarul Aiud, sub escortă, iar apariţia ei în sala de judecată a stârnit valuri de nemulţumire. Foştii clienţi ai de firmei de brokeraj condusă de broker s-au arătat intrigaţi de solicitarea avocatului acesteia de a fi judecată în stare de libertate. „Nu vrem să fie pusă în libertate”, au strigat, în cor, câteva zeci de persoane aflate în sala de judecată, în timp dintr-un alt colţ al ţării, o altă păgubită a ameninţat că „Îi voi smulge părul din cap, pentru ceea ce ne-a făcut”. În tot acest timp, Adrian Constantin a rămas cu capul plecat şi nu a declarat nimic.

Livia Ducu, una dintre fostele cliente ale firmei la care Adriana Constantin a fost director, a declarat că brokerul a asigurat-o că peste câteva zile, dacă îşi va lăsa economiile pe mâna acesteia din urmă, în câteva zile ar putea câştiga dublu şi chiar triplu faţă de cât a depus. "Mi-am făcut rate la electrocasnice, pentru că Adriana Constantin îmi spunea să nu îmi fac griji. Apoi nu mi-a mai răspuns la telefon. Am aflat din presă că a fost arestată pentru înşelăciune", a povestit femeia.

Prefectul, între păgubiţi
Judecarea procesului a fost amânată, pentru ca mai mulţi dintre hunedorenii păgubiţi să îşi angajeze apărători. Totodată, magistraţii au dispus introducerea în cauză, în calitate de părţi civile, a altor hunedoreni, între care prefectul Attila Deszi, judecătorul Petronela Negrea Druncan şi prim-procurorul Daniel Negrea Druncan, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara.


Adriana Constantin a fost trimisă în instanţă de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru înşelăciune, acuzată că, în calitate de director al firmei de brokeraj SC Broker SA, filiala Deva,a indus în eroare peste 250 de clienţi, producând o pagubă totală de aproape două milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada martie 2002 - decembrie 2008, "Adriana Constantin a indus în eroare un număr de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile.Persoanele respective au fost menţinute în eroare prin prezentarea periodică a unor înscrisuri contrafăcute (portofolii client) care confirmau în mod nereal calitatea de investitor".
De asemenea, în perioada iunie-august 2008, deveanca şi-a însuşit suma de 880.000 de lei rezultată din vânzarea pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de către un număr de 79 persoane. Pentru a dovedi că a achitat clienţilor sumele rezultate din valorificarea portofoliilor, brokerul a întocmit în fals un număr de 79 de mandate poştale, deşi în realitate banii ajungeau în posesia sa. În plus, pentru a asigura aparenţa de legalitate a actelor sale, Constantin Adriana-Iuliana a întocmit şi semnat în fals un număr de 39 acte de control intern denumite „procese-verbale” din care a rezultat că s-au efectuat controale de specialitate la SSIF Broker SA-Sucursala Deva, controale în urma cărora nu s-ar fi constatat deficienţe.
Adriana Constantin se află în arest, la Penitenciarul Aiud.

Magistraţii au prelungit astăzi, cu 30 de zile, mandatul de arestare emis pe numele devencei. Adriana Constantin riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite