„Aurarii” au aşteptat degeaba sentinţa în dosarul comorilor dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au amânat astăzi pronunţarea sentinţei finale în dosarul comorilor dacice. În cea mai controversată cauză penală judecată la Tribunalul Hunedoara, statul român cere despăgubiri în valoare de 6,6 milioane de euro, unor hunedoreni acuzaţi de traficarea tezaurelor de patrimoniu.

Magistraţii au fost aşteptaţi astăzi să se pronunţe în dosarul „comorilor dacice”, a cărui judecare a început în urmă cu mai bine de patru ani la Tribunalul Hunedoara. În 2005, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au trimis în instanţă 13 hunedoreni arestaţi pentru traficarea unor tezaure de comori dacice, descoperite ilegal în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.
Între obiectele sustrase de braconieri din zonele protejate s-au numărat mii de monezi dacice şi din vremea Imperiului Roman, de aur şi de argint, dar şi 15 brăţări din aur masiv, din aceeaşi perioadă, dintre care trei nu au mai fost găsite. De altfel, doar o mică parte din tezaurele estimate la 6,6 milioane de euro a fost recuperată de autorităţile române.
Între timp, pe parcursul procesului, judecătorii au dispus cercetarea hunedorenilor în stare de libertate, iar unul dintre aurari a decedat. 

Aurarii susţin că nu a fost un proces echitabil
În urmă cu două săptămâni, a avut loc ultimul termen al procesului. Atunci au fost prezentate concluziile orale, iar instanţa a dat ultimul cuvânt părţilor. Procurorul de caz a cerut pedepse maxime pentru hunedorenii acuzaţi de furtul şi traficul obiectelor de patrimoniu.  
„Astăzi, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare, faţă de complexitatea cauzei, instanţa a decis amânarea pronunţării sentinţei, pentru data de 18 decembrie, în dosarul înregistrat pe rolul tribunalului în anul 2005”, a precizat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Indiferent de sentinţa magistraţilor, unii dintre aurari au anunţat că se vor adresa forurilor internaţionale de justiţie pentru a contesta modul în care a avut loc cercetarea judecătorească. „Nu am avut parte de un proces echitabil”, a considerat Iulian Ceia, unul dintre hunedorenii cercetaţi în dosarul comorilor dacice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite