A crescut numărul giurgiuvenilor care solicită eliberarea unui paşaport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele trei săptămâni ale lunii iulie, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Giurgiu a primit peste 500 de cereri pentru paşapoarte, mai multe decât în oricare altă lună. Angajaţii instituţiei au ajuns în unele zile să lucreze şi după program pentru a nu se aglomera.

"De la începutul lunii iunie cererile au început să crească constant. Dacă într-o zi obişnuită primeam în jur de 15 cereri, acum acestea depăşesc în unele cazuri şi 50. Perioada estivală este cea mai aglomerată. O bate şi pe cea de iarnă" a declarat pentru "Adevărul" şeful SCEEPS Giurgiu, comisar şef Paul Ancu.

Acesta susţine că acest fenomen este unul obişnuit datorită faptului că mulţi dintre giurgiuveni pleacă în concedii sau la muncă în străinătate.

Paşapoarte pentru relaxare sau angajare

"Aproximativ jumătate dintre cei care solicită eliberarea unui paşaport sunt giurgiuveni care doresc să îşi petreacă concediile în străinătate. Cealaltă jumătate este reprezentată de persoane care vor să plece la muncă peste hotare sau se întorc în oraş pentru o scurtă perioadă de timp şi cu această ocazie îşi schimbă paşaportul pentru a se întoarce la serviciu" a mai spus Paul Ancu.

"Am venit pentru paşapoarte pentru că cele vechi au expirat. Vrem să mergem în străinătate ca să ne relaxăm. De trei ani nu am mai avut un concediu" a declarat Aurora, una dintre "clientele" SCEEPS.

Pentru a călători în ţările din afara Uniunii Europene este în continuare nevoie de paşaport. Acesta poate fi de două feluri: temporar şi electronic. Cel temporar se eliberează în două ore şi este valabil un an, în timp ce paşaportul electronic se eliberează în două săptămâni şi este valabil cinci ani.

Pentru eliberarea lor este nevoie de certificatul de naştere şi copii după cărţile de identitate ale părinţilor (în cazul minorilor) şi de cărţile de identitate şi paşapoartele vechi (în cazul adulţilor). În afară de acte este nevoie şi de achitarea unor taxe. Un paşaport temporar costă 216 lei, în timp ce unul electronic 276 de lei.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite