Giurgiuvenii care deţin clădiri cu probleme, obligaţi de „Legea faţadelor” să le reabiliteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul pentru promulgarea Legii privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost semnat pe 4 iulie de către preşedintele Traian Băsescu.

Toate clădirile ale căror faţade prezintă pericol public urmează să fie reabilitate de către proprietari conform unui proiect iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Imobilele urmează să fie evaluate de către reprezentanţii autorităţilor locale care îi vor informa pe proprietari asupra obligaţiilor ce le revin.

Legea urmează să intre în vigoare odată cu apariţia sa în Monitorul Oficial, cel mai târziu la începutul lunii viitoare. Aceasta prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi teraselor care prin nivelul de degradare reprezintă pericol public.

În cazul clădirilor trecute pe „lista neagră" de către reprezentanţii primăriilor, proprietarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani grei pentru reabilitarea acestora. În cazul în care aceştia nu se vor supune prevederilor „Legii faţadelor", îi aşteaptă amenzi usturătoare care pot ajunge şi până la 15.000 de lei.

Totuşi, legea permite ca în situaţia în care veniturile unei familii sunt mai mici decât salariul mediu pe economie, lucrările de reabilitare să fie suportate parţial sau în totalitate de către Consiliile.

Singurele clădiri exceptate de la aplicarea legii sunt clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau cele în curs de reabilitare şi clădirile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice.

La aproape o săptămână după semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a decretului prin care Legea  Creşterii Calităţii Arhitectural-Ambientale a Clădirilor a fost promulgată, reprezentanţii Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DUAT) din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu nu intraseră încă în posesia acesteia.

„Avem un proiect de lege însă nu ştim momentan forma sa finală. Aşteptăm apariţia în Monitorul Oficial şi neapărat normele de aplicare. Va trebui să inventariem toate clădirile cu probleme" a declarat pentru „Adevărul" Silvia Cornoiu, şeful serviciului Eliberare autorizaţii din cadrul DUATGiurgiu.

Aceasta susţine că în forma pe care o deţine , legea este una necesară deoarece până acum autorităţile locale nu aveau nicio posibilitate coercitivă. „Era nevoie de o asemenea lege cu care să putem obliga pe cei care nu vor să îşi reabiliteze clădirile cu probleme. Cu toate acestea nu toţi cetăţenii au posibilitatea să îşi reabiliteze clădirile. Primăria îi poate ajuta însă pentru acest lucru trebuie ajutată de către Guvern" a mai spus Silvia Cornoiu.

Conform reprezentantei primăriei, cele mai mari probleme sunt întâlnite pe strada Gării, acolo unde jumătate dintre proprietari trebuie să refacă faţadele clădirilor. „După cum se ştie, strada Gării se află în plin proces de modernizare urmând ca la sfârşitul acestei veri să devină pietonală. În mod normal, toţi cei care locuiesc pe această stradă trebuie să refacă faţada clădirilor. I-am invitat pe toţi la discuţii pentru a şti şi noi ce au de gând, dacă îi putem sprijinim. Din păcate, până acum doar doi proprietari s-au prezentat la Primărie" susţine Silvia Cornoiu.

Giurgiuvenii nu văd cu ochi buni prevederile noii legi. Aceştia susţin că măsura este una forţată şi menită să îi sărăcească. „Eu stau într-un cartier sărac în care majoritatea caselor nu arată prea bine. De-abia avem bani ca să trăim, de unde să mai plătim ca să le refacem. Credeţi că dacă puteam nu le reabilitam până acum?!" susţine un locuitor al cartierului Cărămidari.

Interesant este faptul că la nivelul municipiului Giurgiu, deşi există Direcţie de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, aceasta nu are încă un şef. „Ultimul arhitect şef din cadrul primăriei a plecat în anul 2006. În Giurgiu arhitecţii sunt puţini şi preferă să lucreze în domeniul privat pentru că se câştigă mult mai bine. De la începutul anului a fost scoasă la concurs această funcţie însă nu s-a prezentat nimeni" afirmă Silvia Cornoiu. Aceasta a dat asigurări că în ciuda numărului restrâns de personal, inventarierea clădirilor cu probleme va fi făcută. „Mai cu «hei-rup» dar o să facem inventarul. Experienţa ne permite să fim eficienţi" susţine aceasta.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite