Haosul asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale. Vezi ce amenzi au pregătit primăriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de proprietari giurgiuveni riscă amenzi între 100 şi 500 de lei după ce n-au reuşit sau n-au dorit să îşi încheie poliţele obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Pe 15 iulie expiră termenul limită pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) l-a impus pentru asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva inundaţiilor, cutremurelor sau alunecărilor de teren. Până acum giurgiuvenii nu s-au grăbit să îşi încheie aceste poliţe denumite generic PAID (Pool-uri de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale).

Conform datelor oficiale puse la dispoziţie de siteul PAID, judeţul Giurgiu se situa la sfârşitul lunii iunie pe locul 30 la numărul de poliţe de asigurare obligatorii a locuinţelor cu 6.300 de contracte încheiate. Dintre acestea, 3.500 au fost încheiate în mediul rural, iar 2.800 în mediul urban.

Numai la nivelul municipiului Giurgiu numărul locuinţelor care necesită asigurare este de peste 25.000.

Acest tip de asigurări poate fi încheiat de 13 societăţi din componenţa PAID, una dintre acestea lucrând cu Direcţiile de Taxe Locale din cadrul oraşelor şi comunelor.

Specialiştii firmelor de asigurări spun că se aşteaptă la o creştere a celor care îşi vor încheia aceste poliţe pe ultima sută de metri însă susţin că este imposibil ca toţi giurgiuvenii să facă acest pas. „Ca de obicei românii lasă totul pe ultima sută de metri. Nici giurgiuvenii nu fac excepţie, iar numărul lor a început să crească în ultimele zile. Cu toate că sunt impuse de stat, PAID-urile au mers foarte prost semn că oamenii nu sunt informaţi corect sau pur şi simplu nu mai au bani" susţine un reprezentant al unei firme de asigurări din municipiu.

Amenzi doar pe hârtie?

Cei care nu îşi asigură locuinţele până pe 15 iulie riscă să fie fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, amenzile urmând să fie aplicate de primării. În cazul municipiului Giurgiu, această sarcină va reveni Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) numai că instituţia nu ştie deocamdată pe cine, cum şi cu cât să amendeze.

„Unde să mă duc să dau amenzi dacă nu ştiu exact cine şi-a făcut asigurare şi cine nu?! Ceea ce ştiu exact este numărul celor care au încheiat poliţe la noi, atât. În rest, poate că o persoană din comuna Găujani şi-a făcut asigurare în Cluj, eu de unde să ştiu asta?!" a declarat pentru „Adevărul" directorul DITL Giurgiu, Vasile Stan.

Acesta susţine că ideea este una bună, însă metoda cu mai multe firme nu face altceva decât să zăpăcească autorităţile locale. „Era mai bine la început când se intenţiona să se lucreze numai cu Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale şi cu o firmă cu care acestea să colaboreze. Acum sunt foarte multe firme şi noi nu avem acces la datele lor. Dacă nu mi-a dat posibilitatea să gestionez aceste asigurări, nu poate nici să mă ia la rost. E imposibil să dăm amenzi pentru că nu ştim unde să ne ducem" a mai spus directorul DITL Giurgiu.

Cu câteva zile înainte de expirarea termenului impus, numărul poliţelor încheiate de reprezentanţii DITL Giurgiu era de aproximativ 1.000, aproape jumătate din numărul oficial. „Dacă până în luna mai am încheiat foarte puţine astfel de asigurări, lucrurile s-au mai îndreptat între timp. Oamenii preferă să vină la noi pentru că aici îşi plătesc impozitele şi taxele şi ştiu unde să vină şi să ceară explicaţii în caz că se întâmplă ceva. Cu toate acestea cred că până pe 15 iulie foarte multe locuinţe vor rămâne neasigurate. În fiecare zi avem cel puţin patru personae care vin, se interesează de PAID-uri şi când aud sumele pleacă fără să încheie vreun cotnract" a declarat Luminiţa Apostol, consilier în cadrul DITL. Giurgiu.

Aceasta susţine că din cele aproximativ 1.000 PAID-uri încheiate, jumătate se referă la apartamente iar cealaltă jumătate la case. De asemenea, 70% dintre contracte au fost încheiate pentru 20 de euro, restul fiind de 10 euro.

Poliţele de asigurare se împart în două categorii: de 10 şi de 20 de euro. Cele de 10 euro sunt pentru locuinţele de tip B (construcţii din paiantă sau orice material care nu a fost supus unui tratament termic), iar cele de 20 de euro pentru locuinţele de tip A (structură de rezistenţă din beton armat, lemn sau metal). Sunt valabile un an de zile, iar suma pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de euro.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite