Axa stadioanelor moderne: Ploieşti – Bucureşti – Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Giurgiu va beneficia din anul 2013 de una dintre cele mai frumoase arene de fotbal din ţară. Omul de afaceri Ioan Niculae va pune la bătaie în următorii doi ani aproximativ 20 de milioane de euro pentru a-şi vedea visul cu ochii: un complex sportiv şi unul de agrement cum nu s-a mai văzut în ţară.

Febra stadioanelor a cuprins sudul României. După Bucureşti („Naţional Arena") şi Ploieşti („Ilie Oană"), Giurgiu se pregăteşte la rândul său de o construcţie nou-nouţă. În perspectiva mutării definitive a echipei FC Astra la malul Dunării, cel mai bogat patron din fotbalul românesc s-a gândit la o bază sportivă şi condiţii europene pentru echipa sa.

Complex de 29 de hectare

Firma Inter-Sport Assets, aparţinând lui Ioan Niculae,  a cumpărat luna trecută de la Primăria municipiului Giurgiu aproximativ 29 de hectare de teren în apropierea vămii Giurgiu şi a fluviului Dunărea, suma tranzacţiei fiind de peste 450.000 de euro. „Noi am vrut să îi punem la dispoziţie domnului Niculae terenul în mod gratuit, însă dânsul a vrut să îl cumpere neapărat. Cele 1,9 milioane de lei ne vor fi de mare folos" a declarat primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu.

Chiar dacă stadionul va fi elementul central, complexul va mai cuprinde două terenuri de antrenament, sală de recuperare, un hotel dar şi magazine, un parc sau un lac de agrement. Nu este exclusă nici apariţia unui ponton pentru ca navele de agrement să acosteze în apropierea complexului. „Zona permite instalarea unui ponton prin canalul care se leagă în mod direct cu Dunărea. Nu este exclus să investim în aşa ceva" susţine Marcel Cadar, directorul general al Inter-Sport Assets. Investiţia totală a complexului se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Stadion occidental

Dacă iniţial avea drept sursă de inspiraţie arena „Mardan" din Antalya (Turcia), proiectul reprezentând stadionul s-a schimbat între timp. „Stadionul va fi unul original, inspirat din mai multe arene occidentale. Va avea elemente futuriste care se vor îmbina perfect cu cele clasice. Avem şi un nume pentru acesta dar deocamdată nu îl putem face public" susţine Marcel Cadar.

Conform acestuia, arena va avea o capacitate de 12.000 de locuri, tribunele urmând să fie acoperite şi dispuse pe două şi trei niveluri. Stadionul va beneficia de o instalaţie de nocturnă de minimum 1.400 de lucşi în timp ce gazonul va avea încălzire subterană şi un sistem modern de drenare. Acesta îndeplineşte toate condiţiile UEFA putând găzdui atât meciuri din Europa League cât şi întâlniri inter-ţări.

Lucrările efective la stadion vor începe în toamna acestui an de realizarea acestuia urmând să se ocupe mai multe firme. „O singură firmă nu se poate descurca aşa că lucrările vor fi împărţite, subcontractate. Ne-am propus ca stadionul să fie gata în prima jumătate a anului 2012. În mod normal lucrările vor dura cam 18 luni dar depinde de mai mulţi factori".

Cele mai mari bătăi de cap sunt date de poziţia terenului, zona în care acesta se află fiind una inundabilă. Lucrările de nivelare a terenului au început, urmând procesul de taluzare. „Este nevoie de un taluz cu o înălţime de 7 metri. Trebuie să aducem materiale cu care să reuşim acest lucru" afirmă Marcel Cadar.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite