Giurgiu, pistă de lansare pentru Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, zeci de fotbalişti care au trecut mai mult sau mai puţin pe la Giurgiu au făcut sau fac senzaţie pe prima scenă a fotbalului românesc.

Ce au în comun jucători precum Narcis Coman, Gino Iorgulescu, Raul Rusescu, Sabin Ilie sau Nana Falemi? Fie că sunt sau nu giurgiuveni, aceştia au trecut la un moment dat prin curtea unor echipe locale (în principal Dunărea) având anterior sau ulterior acestui moment un cuvânt greu de spus în fotbalul românesc

Fie că a fost vorba de Dunărea sau Olimpia, cele două echipe fanion ale fotbalului giurgiuvean, jucătorii care au trecut prin curtea acestor formaţii au fost la mare căutare printre prim-divizionare. Sunt celebre cazurile unor jucători „clasici" precum Coman, Iorgulescu, Petre Dragomir, Năsturescu sau Gică Grozea care au făcut senzaţie la echipe din prima ligă.

Perioadei de glorie din anii '70 în care Dunărea Giurgiu a evoluat mult timp în Divizia B, i-au urmat peste două decenii de secetă. Oraşul de la malul Dunării şi-a pierdut din măiestria de a scoate talente, iar echipele locale au fost ocolite de fotbaliştii cu nume.

Rusescu, Falemi, Sabin Ilie au jucat la Dunărea

La finele anilor 90 lucrurile au început să se schimbe din nou în bine. „Localnicii" Marius Croitoru şi Lascarache au făcut pasul în prima divizie, urmaţi de fundaşul Dorin Toma (vicecampion al ţării cu CFR Cluj). De asemenea un moment-cheie a fost reprezentat de colaborarea dintre FC Naţional şi Dunărea, la formaţia giurgiuveană evoluând sporadic jucători precum Marius Popa, Pleşca, Olah sau Nae. Adevăratul „boom" s-a produs odată cu revenirea în Divizia B a Dunării Giurgiu. Rând pe rând jucători precum Mihai Dobre (ex-Poli Timişoara), Falemi (Steaua), Sabin Ilie (Steaua, Rapid) au îmbrăcat la apusul carierei tricoul „alb-albatru". De asemenea, Dunărea s-a dovedit o rampă de lansare pentru tinerii jucători, acceptând să împrumute fotbalişti talentaţi care acum sunt titulari în Liga I. Dintre aceştia se remarcă Raul Rusescu (23 de ani), Liviu Băjenaru (28 de ani), Eduard Nicola (28 de ani) sau Vasile Gheorghe (25 de ani). Primii doi au semnat în această vară cu Steaua, în timp ce ultimii doi se află sub contract cu Universitatea Cluj.

Rămân cu Giurgiu-n inimă

„Giurgiu a reprezentat o rampă de lansare atât pentru jucători cât şi pentru antrenori. Chiar dacă tineri, jucătorii de valoare au jucat meci de meci şi iată că au făcut ulterior pasul către echipe din prima ligă. Le-am simţit potenţialul încă de atunci însă ne-a fost greu să îi cumpărăm" susţine fostul preşedinte al Dunării Giurgiu, Stelian Marin.

Contactaţi de „ADS Giurgiu", doi dintre foştii jucători ai Dunării din perioada 2006-2009, Vasile Gheorghe şi Eduard Nicola vorbesc la superlativ despre anii petrecuţi la Giurgiu.

„Perioada petrecută la Giurgiu a fost esenţială pentru mine, a însemnat practic relansarea carierei mele. Am făcut parte dintr-un grup solid, de aceea eu cred că am reuşit să fac mai uşor trecerea la primul eşalon. Am rămas apropiat de oraş şi de echipă, am fost şi la câteva meciuri să îi urmăresc pe băieţi" susţine mijlocaşul Vasile Gheorghe care a evoluat în Liga I la Astra şi U Cluj.

Transferat în această vară la „şepcile roşii" de la Victoria Brăneşti, fundaşul stânga Eduard Nicola nu a uitat de cele două sezoane petrecute la Giurgiu. „Am fost adus la Giurgiu de Ilie Stan şi pot să spun că a fost o perioadă mai mult decât OK pentru mine. Ţin şi acum legătura cu o parte dintre foştii colegi" susţine acesta.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite