Şomajul, speranţa celor fără Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu urmează o facultate au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi depune dosarele de şomaj. Cuantumul ajutorului social este de 250 de lei şi se acordă pentru o perioadă de şase luni. Dacă în acest timp, şomerii refuză un loc  de muncă, nu mai primesc indemnizaţia.

Absolvenţii de liceu din Giurgiu care nu reuşit să-şi găsească un loc de muncă şi care nu au ales să urmeze cursurile unei universităţi au la dispoziţie 60 de zile în care să-şi depună dosarul la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a primi o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei.

Buget sărac

Pentru a primi această sumă, tinerii trebuie să facă dovada prin adeverinţe primite de la angajatori diferiţi că şi-au căutat de muncă, dar au fost refuzaţi. Pentru acest an, statul român are alocate 22,6 milioane de euro pentru absolvenţi până acum fiind deja cheltuite 3,4 milioane de euro.

Anul trecut, s-au cheltuit aproximativ 8,2 milioane de euro pentru plata ajutoarelor de şomaj ale celor 68.000 de absolvenţi de liceu care n-au reuşit să se angajeze.

Până acum, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă s-au înscris 60 de absolvenţi de liceu promoţia 2011.

„Termenul de înscriere se calculează începând cu prima zi a lunii următoare celei înscrise pe actul de studii, iar pentru absolvenţii de liceu, termenul de 60 de zile se calculează de la data absolvirii liceului, şi nu de la data susţinerii examenului de Bacalaureat", a spus Nicoleta Goleanu, purtător de cuvânt al AJOFM.

Indemnizaţia de şomaj este acordată pe o perioadă de şase luni odată cu expirarea celor 60 de zile de la depunerea cererii. „Suma acordată este fixă, neimpozabilă şi se acordă lunar. Cuantumul ei reprezintă 50% din valoarea indicelui social de referinţă, în vigoare la data stabilirii acesteia", a adăugat Nicoleta Goleanu.

Alternativă „la negru"

„Am terminat în acest an liceul. Am încercat să mă angajez, dar nu am găsit mare lucru. Patronii nu prea te bagă în seamă pentru că nu ai experienţă. O să-mi depun şi eu dosar măcar să primesc şomaj", a povestit Alin Danciu, un tânăr absolvent de liceu.

În timp ce cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu nu-şi găsesc de lucru, alţii preferă varianta „la negru" doar să câştige un ban. Unul din cinci tineri cu vârsta de maximum 24 de ani, absolvent de studii medii, lucrează fără forme legale de muncă, în timp de 2,7% dintre absolvenţii de facultate sunt salariaţi în economia subterană, arată o cercetare realizată în cadrul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane câştigat de Blocul Naţional Sindical.

Documente pentru dosar

Carte de identitate (copie şi original)

Act de studii sau adeverinţă (copie şi original)

Certificat de naştere (copie şi original)

Certificat de căsătorie - dacă este cazul (copie şi original)

Adeverinţă medicală - cu specificaţia "Apt pentru muncă" sau cu eventualele restricţii medicale

Adeverinţă eliberată de administraţia financiară din care să rezulte venitul realizat

FOTOEXPLICAŢIE: Şomerii giurgiuveni îşi încearcă norocul la fiecare bursă a locurilor de muncă. FOTO: ADS

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite