Zeci de giurgiuveni au ajuns la urgenţe din cauza muşcăturilor de căpuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giurgiuvenii muşcaţi de căpuşe s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe
Giurgiuvenii muşcaţi de căpuşe s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe

Persoanele atacate sunt în special bătrâni care locuiesc în zona rurală. Aproximativ 20 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu acuzând muşcături ale căpuşelor. Dacă anul trecut erau înregistrate două sau trei cazuri pe întreaga perioadă estivală,se pare că vara aceasta furia micilor insecte este mult mai însemnată.

Oamenii au început să se prezinte la Urgenţe începând cu a doua jumătate a lunii mai acuzând dureri în diferite zone ale corpului, inflamaţii şi stări de oboseală.
„Marea majoritate a persoanelor care s-au prezentat la noi cu această problemă provin din mediul rural ori au fost prinse cu diferite activităţi la ţară. Au venit cu reacţii locale inflamatorii şi dureri locale nu cu febră sau dureri musculare” a declarat pentru „Adevărul de Seară” dr. Cristina Corovie, medic specialist mdf în cadrul UPU Giurgiu care a subliniat faptul că giurgiuvenii au apelat la medic la două sau trei zile după muşcături.

Se trezesc la viaţă... vara

Tratamentul a constat în vaccinuri antitetanos şi antibiotice, o parte dintre cei muşcaţi necesitând intervenţii mai complexe. „În unele cazuri am fost nevoiţi să extragem picioruşele şi capetele care au rămas sub piele însă nu au existat complicaţii” a mai declarat Cristina Corovie.
Medicii veterinari susţin că atacurile căpuşelor au parte în sezonul estival datorită faptului că în această perioadă ies din hibernare. „Se trezesc în timpul sezonului cald şi îşi caută gazdele: câini, vaci, cai, tot ceea ce are sânge cald” susţine medicul veterinar Aurelian Ştefan. Acesta spune că omul poate fi atacat în momentul în care trece printr-o zonă în care căpuşele şi-au format cuib în special în păduri, zone cu iarbă deasă şi umede.
În România, una dintre cele mai grave boli transmise omului de insecte este Lyme, o boală infecţioasă produsă de o bacterie „plantată” în sângele uman de căpuşă.

Cum ne apărăm de căpuşe?

Pentru a evita întâlnirile cu aceste insecte lacome, medicii recomandă o serie de sfaturi utile, uşor de urmat.
În primul rând trebuie încercat pe cât posibil să se evite plimbările în păduri şi zonele cu iarbă înaltă. Dacă totuşi vreţi să petreceţi mai mult timp în natură, trebuie să purtaţi haine deschise la culoare, pantaloni lungi, şosete şi pantofi sau tenişi fără orificii şi să inspectaţi hainele pe care le-aţi lăsat în iarbă.
Sprayurile, loţiunile şi unguentele sunt de asemenea eficiente pentru a pune căpuşele la respect.
În cazul în care aţi descoperit o căpuşă pe corp, trebuie să o înşăturaţi cu ajutorul unei pensete prin prinderea insectei cât mai aproape de piele şi tragerea bruscă în sus pentru ca aceasta să nu rămână fixată sub piele. Pe rană se aplică spirt medicinal şi pot fi folosite inclusiv antibiotice.

 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite