Zăpada a pus stăpânire pe municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ADPP Giurgiu a intervernit cu peste 30 de utilaje
ADPP Giurgiu a intervernit cu peste 30 de utilaje

În Giurgiu a nins mai bine de 24 de ore, suficent ca stratul de zăpadă să depăşească în unele locuri 25 de centimetri. Cetaţenii au fost luaţi prin surprindere de ceea ce au văzut pe geam sau au simţit pe propria piele astăzi. Temperaturile negative, stratul zdravăn de zăpadă şi ninsoarea măruntă i-a ţinut pe cei mai mulţi dintre ei în case.

Trecerea la paltoane, fulare, căciuli, mănuşi, ghete şi cizme a fost rapidă. Pentru că la primele ore ale dimineţii pe trotuare nu existau „poteci” cei mai curajoşi le-au făcut cu propriile încălţări. Alţii, printre care şi elevii, au preferat să se deplaseze pe carosabil, alarmând şoferii.
Aceştia din urmă nu au avut deloc o zi uşoară în trafic. În multe zone din oraş, din cauza condţiilor meteo au avut loc blocaje.

Mobilizare generală la ADPP
Administraţia Domeniului Public şi Privat (ADPP), societatea responsabilă cu deszăpezirea, a mobilizat 300 de oameni şi peste 30 de utilaje pentru a face faţă situaţiei. Angajaţii firmei au început să acţioneze încă de ieri, prima măsură luată fiind aceea de împrăştiere a materialului antiderapant. S-au folosit aproximativ 60 de metri cubi de nisip şi clorură de calciu, alţi 1.000 de metri cubi aflându-se pe stoc. Liviu Popazu, directorul ADPP Giurgiu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că procesul de deszăpezire a început azi-noapte în jurul orei 2.00, prioritare fiind arterele principale ale oraşului, intersecţiile şi sensurile giratorii. „Am intervenit în primă fază cu plugurile şi lamele din dotare. Zăpada este cărată cu patru autocamioane şi zece tractoare cu remorcă. Acţionăm în continuare cu peste 30 de utilaje proprii şi 300 de oameni” a spus Popazu.
De teamă să nu rămână înzăpeziţi, majoritatea şoferilor care frecventează de obicei punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse au ales să îşi anuleze planurile de deplasare. Începând de ieri seară traficul din Vamă a scăzut cu aproximativ 50% din cauza zăpezii şi gerului.

De mâine, lapoviţă şi polei
Nicuşor Bălan, meteorologul Staţiei Meteo Giurgiu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că temperaturile înregistrate astăzi în municipiu s-au încadrat între -7 şi -2 grade Celsius. Acesta susţine că spre seară ninsoarea va înceta însă de mâine giurgiuvenii pot avea probleme cu poleiul. „Mâine este posibil ca ninsoarea să fie înlocuită cu lapoviţa existând condiţii pentru formarea poleiului” a subliniat meteorologul.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu susţin că până în acest moment nu au fost solicitaţi să intervină în municipiu sau în judeţ însă afirmă că s-au luat măsuri suplimentare pentru orice eventualitate. „Toţi cei 498 de angajaţi ai ISU sunt pregătiţi să intervenă în orice moment. Am făcut rezerve de combustibil şi am mărit numărul păturilor. Avem pregătite lopeţi şi târnăcoape pentru a crea spaţiu în situaţia în care autospecialele nu pot interveni” a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu lt. Gabriela Olexiuc.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite