Zahărul, ţigările şi cafeaua, la control în vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda controlează transporturile de produse intracomunitare 24 de ore din 24
Garda controlează transporturile de produse intracomunitare 24 de ore din 24

Garda Financiară monitorizează toate firmele care transportă bunuri intracomunitare, pentru combaterea evaziunii fiscale. Săptămâna trecută, au fost confiscate la vamă 250 de tone de zahăr în valoare de un milion de lei, iar pe tot parcursului anului 2010, au fost verificate aproape 60.000 de transporturi de produse cumpărate din state membre ale Uniunii Europene.

Nimic nu le scapă comisarilor Gărzii Financiare care, din 2008, împreună cu poliţiştii de la Ordine Publică, cu cei de la secţia Economică şi cu inspectorii vamali, asigură permanent controlul în cele mai fierbinţi puncte ale vămii Giurgiu. Toate TIR-urile care intră în ţară şi transportă produse intracomunitare, adică marfă cumpărată în cantităţi mari din alte state ale Uniunii Europene, sunt luate la control.

Comisarul şef al Gărzii Financiare Giurgiu, Ionel Ghergheleci, explică pentru “Adevărul de Seară” în ce mod s-ar putea face evaziune fiscală cu mărfuri care au totuşi documente de provenienţă.

“Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în cazul achiziţiilor intracomunitare nu se mai întocmesc formalităţi vamale, nemaifiind controlate, şi astfel se ajunge la neachitarea taxelor şi impozitelor. S-a constatat la sfârşitul lui 2007-începutul lui 2008, că erau foarte multe mărfuri aprovizionate din ţări comunitare, care nu erau înregistrate ulterior aducerii lor în România, producându-se în acest mod evaziunea fiscală”.

Monitorizaţi prin intermediul calculatorului

Aşadar, mai spune Ghergheleci, pentru a nu lăsa nicio firmă să scape de plata dărilor către stat, s-a introdus, în februarie 2008, un program informatic, iar odată cu acesta, s-a impus în vămi existenţa unor echipe de control mixte.

Este vorba despre programul de monitorizare a operaţiunilor intracomunitare, derulat 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Denumit “Trafic- Control” programul prevede monitorizarea tuturor mărfurilor intracomunitare cu risc ridicat de evaziune fiscală, precum legumele şi fructele, produsele din carne, zahărul, produse accizate, dar şi produsele petroliere.

Oricărui transportator care se întoarce în România, îi sunt introduse datele firmei în calculator, apoi fiind anunţate organele de control din judeţul unde firma este înregistrată. Se urmăreşte dacă societatea respectivă îşi va plăti dările către stat. dacă nu, vor fi luate măsurile ce se impun.

Cu ochiii pe zahăr

În perioada 2009- 2010, în urma controalelor Gărzii Financiare Giurgiu la vamă, s-au făcut trei confiscări în ceea ce priveşte transportul de zahăr. Este vorba despre sute de tone. Doar săptămâna trecută, au fost “ridicate” 250 de tone, în valoare de peste un million de lei.

Pe de altă parte, într-un comunicat transmis către “Adevărul de Seară” de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), în 2010, în urma celor aproape 60.000 de transporturi monitorizate la vama Giurgiu, s-au dat amenzi în valoare de circa 5,7 milioane de lei, au fost făcute peste 300 de sesizări penale şi au fost confiscate mărfuri în valoare de 2,2 milioane de lei.

Cele mai multe produse confiscate au fost cerealele, aproximativ 1.000 de tone, urmate de produsele din carne, circa 140 tone, dar şi aproape un million de ouă, 45 de tone de materiale de construcţii şi aproape 400 de tone de legume şi fructe.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite