Viaţa unui copil, pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florentina Muşat, în vârstă de şase ani, este dependent de mama sa din cauza unei boli necruţătoare şi poartă încălţăminte specială pentru a putea face câţiva paşi. Familia ei a reuşit să strângă din donaţii doar 30.000 euro, suma necesară pentru o primă intervenţie chirurgicală. Formularul E112 i-ar da şansa la două intervenţii chirurgicale vitale şi i-ar scuti familia să strângă imensa sumă de 60.000 euro.

Florentina gândeşte cu maturitatea unui adult şi găseşte resurse pentru a zâmbi în fiecare dimineaţă dincolo de problemele de sănătate care au i-au răpit şansa de a fi un copil normal.
Mielomelingocel lombosacrat, o malformaţie congenitală  a coloanei care lasă descoperită o parte a măduvii spinării, a fost diagnosticul crunt pe care medicii i l-au pus Florentinei la naştere.
Din această cauză zilele încep într-un mod dureros atât pentru fetiţă dar şi pentru mama ei. Micuţa trebuie sondată în fiecare dimineaţă pentru a evita apariţia unei infecţii urinare care i-ar putea pune în pericol viaţa.

Dependenţa de ghetuţe

După aceea, Florentina primeşte ghetuţele speciale care i-au devenit tovarăşe în ultimii ani şi care-i alină dorinţa de fi alături de ceilalţi copii chiar şi doar în curtea casei, pe o pătură. Fără ele e nevoită să se târască dintr-un loc în altul iar asta i-ar umple de durere trupul firav. Acum cinci ani, copila a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în urma căreia i-a fost intrusă în craniu o drenă.
“Este vital să o drenez. Patru ore fără acest lucru i-ar putea pune viaţa în pericol. În fiecare dimineaţă şi seară îi dau medicamentele care o ajută să nu aibă convulsii. Îi pun ghetuţele şi merg cu ea în curtea casei. Avem un leagăn în curte de care este foarte ataşată şi unde vin să se dea şi fetele din vecini cu care ea se joacă”, povesteşte Aura, mama fetei.
Pentru Florentina, locul de joacă este de fapt o pătură pe care este aşezată şi unde prietenele ei vin să se joace împreună. Cum ea nu se poate deplasa fără ajutor, restul fetiţelor sunt cele care aduc întotdeauna jucăriile.

Medicii nu i-au dat şanse

Specialiştii din România, care au văzut-o, spune mama micuţei, au condamnat-o la o viaţă lipsită de sens şi care potrivit descrierilor de atunci ar fi trebuit să o transforme cu timpul într-un copil cu retard mintal.
Astăzi, fetiţa de şase ani scrie singură, cunoaşte alfabetul şi adoră să deseneze. De fiecare dată, Florentina este cea care-i dă sfaturi mamei şi o face să zâmbească atunci când problemele o copleşesc.
Momentele grele nu au dat pace familiei şi aşa încercată de lipsa posibilităţilor financiare şi de abandonul tatălui care a preferat să dispară decât să-şi vadă copilul crescând.
Familia a reuşit să strângă, din campanii umanitare, suma de 30.000 euro, bani suficienţi pentru o primă intervenţie chirurgicală în Germania însă micuţa are nevoie de alte două operaţii pentru care familia ar trebui să plătească alţi 60.000 euro.

Formularul salvator

 “Medicii din afara ţării mi-au spus că formularul E 112 pentru tratamente în ţările din UE m-ar putea scuti de această sumă. Am cerut acest formular în ţară dar nu m-a luat nimeni în considerare, mi s-a spus că aceste intervenţii se pot face şi în ţară şi prin urmare nu pot primi acest formular. Medicul curant nici nu a băgat în seamă scrisoarea de la medicii din străinătate. Nu ştiu cum voi reuşi să fac rost de bani pentru a-mi ajuta copilul să aibă o viaţă cât de cât normală”, mărturiseşte disperată mama fetei.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite