Retrogradat din funcţie după ce a bătut un deţinut cu un baston de cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un agent de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, fiind acuzat că în 2010 a bătut cu bestialitate un puşcăriaş închis pentru cinci ani despre care aflase că îi agresase fiul în timpul unui conflic dintr-un parc.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Giurgiu, subcomisar Florinel Stănică, a recunoscut incidentul subliniind faptul că instituţia a fost cea care a sesizat incidentul la Parchet şi că în paralel a demarat o anchetă internă.

„Într-adevăr a fost un incident anul trecut pe care conducerea penitenciarului l-a sesizat Parchetului. Tot atunci a fost anunţată comisia de disciplină a penitenciarului care în urma unei anchete l-a sancţionat pe Vasile Savu cu retrogradarea în funcţie şi efectuarea unei testări psihologice” a spus Florinel Stănică pentru „Adevărul”.

Acesta susţine că începând cu data de 25 iulie 2011, agentul şef principal a fost pus la dispoziţie în urma unei adrese a Parchetului. Procesul trebuia să aibă loc pe 3 august însă a fost amânat pentru 19 septembrie. Numele deţinutului agresat este Niculae Hagi, acesta fiind transferat într-un alt penitenciar din ţară.

„Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Giurgiu. Bineînţeles că un astfel de caz nu dă bine imaginii instituţiei, dar, repet, este un caz singular care va fi tranşat de justiţie. În funcţie de ce va decide justiţia vom lua şi noi măsurile care se impun” a mai spus Florinel Stănică.

Vasile Savu este angajat al PMS Giurgiu din anul 2002, lucrând anterior timp de 14 ani la diverse subunităţi ale Ministerului Apărării Naţionale (MAPN).

Potrivit Mediafax, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu l-au deferit justiţiei, în libertate, pe Vasile Savu, pe care îl acuză de purtare abuzivă, informează Parchetul instanţei supreme.

Potrivit procurorilor, Vasile Savu, agent şef principal la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, l-a lovit repetat, cu un baston din cauciuc, pe unul dintre deţinuţii din unitate, care avea de executat o pedeapsă de cinci ani închisoare. El fusese transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu în august 2009, fiind încarcerat la Secţia pentru Minori şi Tineri.

Agentul Vasile Savu, care îşi desfăşura activitatea la Biroul Evidenţă Persoane Private de Libertate, avea acces în toate secţiile penitenciarului, printre atribuţiile de serviciu fiind şi cea de a comunica persoanelor private de libertate răspunsuri la diferite cereri sau citaţii transmise de diverse instituţii publice, mai consemnează sursa citată.

Savu nu îl cunoştea personal pe deţinut dar fiul său îi spusese că în 2009 fusese bătut într-un parc de o persoană care avea acelaşi nume şi care în timpul agresiunilor folosise şi un aparat cu electroşocuri.

În acest context, în 30 iunie 2010, agentul Savu s-a dus la Secţia de Minori şi Tineri unde era încarcerată partea vătămată şi i-a cerut agentului supraveghetor să-l aducă pe deţinut în biroul său, sub pretextul comunicării unor acte procedurale, având asupra sa mai multe acte, mai specifică Mediafax.

Bătut cu bastonul de cauciuc

După ce deţinutul a fost dus în biroul supraveghetorului, Savu i-a cerut să se aşeze pe scaun şi l-a chestionat cu privire la datele de stare civilă, întrebându-l, totodată, dacă, în vara anului 2009, a fost implicat într-un scandal cu un alt tânăr, scandal ce a avut loc într-un anumit parc. Deţinutul a răspuns că îşi aminteşte de un conflict pe care fratele lui în vârstă de 15 ani l-a avut cu un alt tânăr, în care el a intervenit şi i-a dat o palmă tânărului, agentul reproşându-i că cel pe care l-a lovit este fiul său.

Ulterior, agentul s-a ridicat de pe scaun şi, dintr-un sertar al biroului, a luat un baston de cauciuc cu care a început să-l lovească, în mod repetat, pe deţinut, până când a intervenit un coleg de-ai săi, supraveghetor.

Raportul medico-legal întocmit în cauză a concluzionat că leziunile suferite de partea vătămată au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, fără să necesite îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Giurgiu.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite