Un adolescent giurgiuvean, premiat în cadrul concursului internaţional de creaţie literară PIJA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Buciu pe scena Filarmonicii din Oradea
Lucian Buciu pe scena Filarmonicii din Oradea

Lucian Buciu (18 ani), elev al liceului „Tudor Vianu” din Giurgiu, clasa a XII-a, a fost unul dintre laureaţii concursului internaţional de creaţie literară Prix Interregional Jeunes Auteurs (PIJA) care a avut loc la finele lunii trecute la Oradea.

Lucrarea tânărului giurgiuvean, olimpic în ultimii patru ani la limbile germană, latină şi franceză a impresionat juriul format din profesori, scriitori, jurnalişti şi editori români şi străini, primind menţiune şi Premiul Asociaţiei Române a Profesorilor de Limba Franceză.

Decernarea premiilor a avut loc la Filarmonica de Stat din Oradea, sâmbătă, 26 noiembrie în prezenţa unor oficialităţi printre care editorul Jean-Philippe Ayer (secretarul PIJA Internaţional) şi prof. dr. Lucia Matiuţa (coordonator PIJA România).

Concursul artiştilor de mâine
Înfiinţat în urmă cu 24 de ani la Liege (Belgia), concursul este unul de creaţie literară şi se adresează tinerilor vorbitori de limbă franceză (fie nativi, fie proveniţi din state francofone sau în care se studiază intens în şcoli limba franceză). Începând cu anul 1998, la PIJA sunt acceptaţi şi elevi români, ediţia din 2011 având loc în premieră în ţara noastră, la Oradea.

Concursul abordează trei genuri: poezie franceză, nuvelă şi gen epistolar/dramatic. Ediţia din acest an a fost una dedicată nuvelei.

Selectat pentru faza internaţională
Lucian Buciu povesteşte cum s-a întâmplat totul. „Concursul este format din două etape: o selecţie naţională şi una internaţională. Lucrările sunt redactate în limba franceză şi trimise la Oradea acolo unde sunt jurizate. Se aleg cele mai bune lucrări care sunt trimise în Elveţia” afirmă Lucian Buciu, cel care a compus nuvela „Alter-ego”, trimisă la Oradea alături de alte 40 de lucrări din toată ţara.

„Am aflat că lucrarea mea a fost printre cele opt selectate pentru etapa internaţională. A fost o bucurie foarte mare pentru mine pentru că participasem şi anul trecut însă nu reuşisem să câştig. Alături de familie, care m-a sprijinit şi încurajat, vreau să dedic premiul obţinut şi doamnei profesoare de limba franceză Cristiana Bujor” a spus Lucian.

„Trebuie să luptăm pentru ceea ce vrem să realizăm”

Nuvela care a fost apreciată de juriu spune istoria a trei pietre: una de catedrală, una provenită din pavajul străzii şi una din pragul casei autorului. Cele trei pietre se întâlnesc în noaptea de Sânziene, atunci când se spune că se deschide cerul şi îşi povestesc istoria.

„Este o nuvelă fantastică şi filosofică în acelaşi timp. Trăim într-o lume condusă de setea de înavuţire, lucru care ne depărtează de aspectul spiritual al vieţii. Ne uităm dorinţele, pasiunile, uităm să le ducem la îndeplinire. Mesajul lucrării este acela că trebuie să luptăm pentru ceea ce vrem să realizăm” subliniază tânărul autor.

Lucrarea sa a fost deja publicată, alături de toate nuvelele câştigătoare, în două volume, iar anul viitor giurgiuveanul se va regăsi în publicaţia oficială a concursului, ziarul elveţian „La Pije”.

„Olimpic”  la trei limbi străine
Lucian a fost atras de când se ştie de limbile străine, fiind nelipsit de la olimpiadele şcolare. În clasele a VII-a şi a VIII-a a participat la faza judeţeană de limba germană, pe care a reuşit să o câştige însă nu a putut să concureze împotriva „campionilor” din celelalte judeţe pentru că nu exista o fază naţională. Concursurile nu s-au oprit odată cu gimnaziul ci au continuat şi în liceu.

În clasa a IX-a s-a calificat la faza naţională de limba latină care a avut loc la Botoşani, obţinând premiul special pentru cea mai bună traducere. Cea care l-a pregătit pentru concurs a fost Aurelia Mirică, unul dintre ultimii profesori giurgiuveni care predau limba latină în şcoli.

Au urmat clasele a X-a şi a XI-a, în care au fost bifate alte două prezenţe la fazele naţionale, de această dată disciplina fiind limba franceză. „Fazele naţionale s-au ţinut la Cluj-Napoca şi Alba Iulia. La cea din clasa a XI-a, care s-a ţinut în primăvară, am luat menţiune” afirmă Lucian care afirmă că oraşele pe care le-a vizitat cu ocazia olimpiadelor şcolare i-au rămas în suflet.

Pasionat de excursii şi muzică
„Îmi place foarte mult să călătoresc. Zonele preferate din ţară sunt Ardealul şi Bucovina. Ardealul l-am vizitat mai mult datorită olimpiadelor, în timp ce în Bucovina am fost cu părinţii. De fiecare dată am încercat să îmbin utilul cu plăcutul” susţine adolescentul.

O altă pasiune a tânărului olimpic este muzica, în special cea franceză. „Muzica dance este preferata mea, iar dintre artişti îl apreciez foarte mult pe Baptiste Giabiconi. Îmi place şi Lena, câştigătoarea din 2010 a Eurovisionului dar şi Inna” mai spune Lucian Buciu.

Carieră în comunicare
Tânărul se pregăteşte intens pentru examenul de bacalaureat de anul viitor, urmând să opteze pentru o facultate care să aibă legătură cu limbile străine.

„Nu m-am hotărât încă 100% ce facultate voi urma, însă va fi cu siguranţă ceva cu limbile străine, relaţii publice sau jurnalism” spune giurgiuveanul care este sigur că meseria sa va îmbina limbile străine şi comunicarea.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite