Transportul şi depozitarea gunoiului, "gaură" lunară de aproape o jumătate de milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 50 de tone de gunoi sunt coelctate zilnic din oraş
Peste 50 de tone de gunoi sunt coelctate zilnic din oraş

Lipsa unei gropi care să preia zilnic tonele de gunoi ridicate din municipiu înseamnă cheltuieli suplimentare de sute de mii de lei. Gunoiul giurgiuvean este depozitat la o distanţă de 90 de kilometri, în apropierea localităţii ilfovene Domneşti.

Autorităţile locale giurgiuvene aşteaptă cu sufletul la gură finalizarea lucrărilor la depozitul ecologic de la Frăteşti, aflat la 14 kilometri de municipiu, pentru a reduce facturile uriaşe generate de gunoi.

Gheorghe Panduru, directorul Direcţiei de Salubritate din cadrul ADPP Giurgiu, susţine că, lunar, firma cheltuie 460.000 de lei pentru a strânge, încărca şi depozita gunoiul în afara judeţului. Acestor costuri li se adaugă şi reparaţiile mijloacelor de transport.

50 de tone de gunoi zilnic
„Pentru depozitarea gunoiului în judeţul Ilfov plătim, în medie, cam 80.000 de lei. Totuşi, cele mai mari cheltuieli le avem cu utilajele: aproximativ 380.000 de lei” afirmă Panduru.

Gunoiul strâns într-o zi ajunge pe o platformă aflată la marginea oraşului de unde este încărcat în trei autotransportoare care urmează să străbată 90 de kilometri până la groapa de gunoi din apropierea localităţii ilfovene Domneşti.

„În zilele de luni pleacă patru transporturi cu gunoi, câte un transport sâmbătă şi duminică, în timp ce în restul săptămânii avem câte trei. Asta înseamnă între 20 şi 80 de tone de gunoi zilnic. Un autotransportor face 180 de kilometri dus-întors, ceea ce înseamnă un consum important de combustibil”.

Restanţele ne ţin pe loc
Când vine vorba de plata la zi a gunoiului, nu toţi giurgiuvenii sunt parolişti. Conform reprezentanţilor ADPP, restanţele giurgiuvenilor la plata serviciului de salubritate însumează peste 3 milioane de lei. Cele mai mari probleme sunt la asociaţiile de proprietari care au restanţe de 2,6 milioane de lei.

„Gradul de încasare a banilor este de 95% în cazul abonaţilor casnici, 90% a celor de la bloc şi a firmelor. În schimb avem probleme la asociaţiile de proprietari. În luna august eram la 77% dar au fost luni în care nu am încasat nici pe jumătate” afirmă Gheorghe Panduru.

Acesta susţine că restanţele de peste 3 milioane de lei face ca Direcţia de Salubritate să nu poată creşte calitatea serviciului în condiţiile în care şi cheltuielile sunt foarte mari.

„În momentul în care va fi gata depozitul ecologic de la Frăteşti ne putem gândi şi noi la investiţii pentru îmbunătăţirea serviciului. Nici nouă nu ne convine că strângem gunoiul cu tractoare foarte vechi nu numai cetăţenilor. Oricum, în momentul în care seara ne întoarcem acasă şi vedem oraşul curat, este cea mai mare satisfacţie” mai spune Panduru.

Parcul auto al Direcţiei de Salubritate din cadrul ADPP Giurgiu numără 26 de utilaje. Nouă dintre ele sunt tractoare cu remorcă, şapte autogunoiere compactoare, trei autotransportoare, trei încărcătoare, o automăturătoare, o maşină pentru transportul containerelor, o autovidanjă şi o autostropitoare.

54 de lei plăteşte ADPP Giurgiu pentru fiecare tonă de gunoi depozitată în Ilfov.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite