“Tranka Fleanka” la Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa care a câştigat Marele Premiu la primul concurs de piese de teatru româneşti cu doar două personaje, intitulat “Dramaturgie în doi” desfăşurat la Giurgiu,  este o satiră la adresa unei anumite prese şi mai ales a “contemporanului tipic”, după cum a caracterizat-o actorul Toma Vasile.

“Eu joc rolul redactorului şef Stoian care conduce un săptămânal de scandal din  Giurgiu. Tipul este un şmecheraş cu principii de genul <nu mă tem de muncă, pentru că ştiu cum să mă feresc de ea> . Totuşi el cade în plasa lui Tanti Lina, femeia de serviciu, care după ce îi câştigă încrederea, îl demască sub toate aspectele, chiar şi acela de soţ infidel”, relatează actorul.

Partenera sa, actriţa Violeta Teaşcă, interpreta lui Tanti Lina, cunoaşte viaţa dintr-o redacţie din propria sa experienţă. “În anii 90, când eram studentă la  UNATC, am lucrat pentru scurt timp ca ziaristă la <Evenimentul Zilei>. Am apucat să fac un reportaj incognito la Institutul Medico Legal şi altul  la un restaurant amenajt într-un cavou”, îşi aminteşte actriţa.

Ambii actori îi sunt binecunoscuţi regizorului bulgar Vili Perveli Nikolov, care, în ultimii 12 ani a montat vreo 10 piese pe scena Teatrului Valah. “Mă simt la Giurgiu, ca acasă”, spune regizorul, care fiind născut la Vidin “vizavi de Clafat”, într-o zonă cu multe sate de români, cunoaşte foarte bine limba română, iar facultatea a făcut-o în Bucureşti, la UNATF, având-o ca maestră pe Cătălina Buzoianu.

Un décor “ca o gură de canal”

Actorii au început déjà lectura textului piesei, în prezenţa regizorului, pregătind premiera care va avea loc la data de 16 decembrie 2010, pe scena Teatrului Valah.

La alcătuirea spectacolului, “ca un întreg, rezultat al muncii în echipă”, cum îi place scenografului Doru Zanfir să definească colaborarea dintre ei, ideea decorului pe care i-a destăinuit-o regizorului, a fost acceptată “din prima”.

“Am gândit un decor-instalaţie, ca o gură de canal, pe ideea informaţiei de la <radio-şanţ>”, a precizat, fără să intre în detalii, scenograful.

Şi regizorul este de părere că decorul va contribui substanţial la caracterul modern şi de actualitate, al spectacolui.

“Este o comedie spumoasă şi veselă,  cu elemente de satiră şi de farsă şi cu un limbaj savuros”, apreciază regizorul Vili Perveli.

O piesă scrisă doar în trei zile

Cel care a scris “Tranka Fleanka” este bucureştean , se numeşte Ion Bogdan Martin şi este comisar de presă la o instituţie din Capitală.

El spune că i-au trebuit doar trei zile pentru a pune pe hârtie ideea pe care o avea de mult în minte.

“Am aflat despre concursul <Dramaturgie în doi> de pe internet şi m-am bucurat foarte mult că, în sfârşit, i-a venit cuiva ideea de a-i pune la treabă pe autorii dramatici, profesionişti sau nu. < Tranka Fleanka> este prima piesă de teatru pe care am scris-o, iar când m-a sunat domnul Mircea M. Ionescu, directorul Teatrului Valah, cel căruia i se datorează atât ideea concursului, cât şi decizia de a fi pusă în scenă piesa câştigătoare, şi mi-a comunicat că am câştigat Premiul l al concursului <Dramaturgie în doi>, eram la serviciu şi  am fost aşa de emoţionat încât nu-mi mai găseam locul”, a povestit fericitul câştigător.

El a declarat că preţuieşte foarte mult actorii, “acei oameni uimitori care urcă pe scenă pentru a ne facă nouă viaţa mai frumoasă”.

Venit la Giurgiu, pentru a primi premiul, Ion Bogdan Marin a avut prilejul de a sta de vorbă cu cei care pregătesc premiera piesei „Tranka Fleanka” , intrând în echipă cu ei.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite