Tragedia de la Judeţean, din vina angajatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în cazul lui Alexandru Căciulan, mort săptămâna trecută după ce un turn de la Spitalul Judeţean Giurgiu s-a prăbuşit peste el, a scos la iveală că firma la care el lucra se află în ilegalitate. Potrivit inspectorilor ITM, firma SC Euro Group Tehno SA riscă amendă penală de 10.000 lei şi alte sancţiuni ce, cumulate, pot ajunge până la 100.000 lei.

Cercetările efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Giurgiu, în cazul morţii tânărului Alexandru Căciulan, se apropie de final şi scoate la iveală o serie de amănunte importante care învinovăţesc practic managerii societăţii. Firma este una “recidivistă” şi conincidenţă stranie sau pur şi simplu ghinion, societatea a mai fost amendată de ITM în urma unor nereguli şi a unui accident de muncă în care a fost implicat tânărul care avea să-şi piardă viaţşa în mod stupid în curtea spitalului.
Atunci, firma SC Euro Group Tehno SA lucra la demolarea vechiului sediu al bibliotecii judeţene, Alexandru Căciulan căzând de la câţiva metri înălţime fiind internat în spital mai multe zile.

Păcatele firmei

Potrivit declaraţiilor lui Petruş Savelie, director al ITM Giurgiu, neregulile găsite se referă la inexistenţa instructajului de protecţia muncii înainte de începerea lucrării, “şantierul” nu era delimitat, zona nefiind semnalizată, iar lucrătorii nu aveau echipamente corespunzătoare. Mai mult, demolarea turnului s-ar fi putu face prin implozie astfel ar fi fost evitată moartea muncitorului şi rănirea celuilalt.
„În asemenea cazuri, legea prevede ca la locul lucrării, lângă muncitori, să fie prezenţi maistrul şi inspectorul intern responsabil cu protecţia muncii”, declara Petre Savelie. Mai mult, înainte de producerea nefericitului incident, fusese folosită, fără reuşită însă, pe post de contragreutate, o basculantă încărcată cu cărămizi, cu ajutorul căreia s-a încercat demolarea turnului-coş prin tragere cu un cablu, în condiţiile în care la interior existau muncitori care efectuau alte operaţiuni”, a completat Savelie.
De asemenea, reprezentanţii firmei nu au ţinut cont de pregătirea profesională, Alexandru Căciulan neavând nicio pregătire. Mai mult, tânărul nu avea dosar medical.
“Dosarul medical individual lipsea cu desăvârşire. La fel şi fişa de aptitudini mai ales că legea obligă specificare pe fişa de instructaj «apt pentru lucrul la înălţime», ceea ce ei nu aveam”, mai spune directorul ITM.
Alexandru avea teamă de înălţime şi despre acest lucru pare să fi spus şefului de şantier. Despre faptul că a refuzat să intre în interiorul coşului au povestit şi rudele băiatului.

Demolarea inexistentă în acte

Un alt element important al anchetei făcut de inspectorii ITM a fost acela că în caietul de sarcini privind demolarea morgii nu era specificată şi dărâmarea vechiului coş a cărui construcţie era lipită de clădire.
Inspectoratul Teritorial de Muncă a cerut retragerea autorizaţiei de funcţionare dar surpriză, aceasta nu exista oricum. Pentru acest lucru, firma riscă amendă de până la 100.000 lei. Mai mult, potrivit Legii 319 privind protecţia şi securitatea muncii, vinovaţii riscă închisoare între 3 luni şi doi ani. Instituţia care va suporta plata amenzilor este Consiliul Judeţean Giurgiu în calitate de acţionar principal al firmei.

Directorul adjunct, în stare de şoc

Vasile Tabacu, directorul adjunct al firmei, cel despre care rudele spun că este vinovat moral de moartea lui Alexandru este aşteptat de reprezentanţii ITM să dea declaraţii. Potrivit managerului firmei, Alexandru Andrei, acesta ar fi suferit un şoc în urma accidentului produs.
“Directorul se face vinovat pentru că a repartizat lucrători pentru activităţi pentru care nu erau calificaţi. Ar fi trebuit să interzică folosirea improvizaţiilor tehnice”, a mai completat Petruş Savalie.
Alexandru Andrei, managerul SC Euro Group Tehno SA, susţine că are reserve în privinţa declaraţiilor directorului ITM Giurgiu.
“Aştept finalizarea anchetei şi după aceea voi face declaraţii. Eram în concediu când s-a întâmplat această tragedie iar contractul a fost semnat după plecarea mea. Nu vreau să mai discut până nu se termină ancheta. Când am fost solicitat m-am dus şi am dat declaraţii”, a spus Alexandru Andrei.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite