Tot mai mulţi tineri giurgiuveni încearcă să îşi încheie socotelile cu viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.
.

Conform unor date puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Giurgiu, în ultima lună şi jumătate, un giurgiuvean s-a sinucis şi alţi şapte au încercat să îşi pună capăt zilelor. Aproape toţi cei care au încercat să se sinucidă sunt tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani.

Sursele spun că patru dintre aceştia au fost trimişi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din cauza stării grave în care se aflau. „La «Floreasca» există o clinică de toxicologie în care pacienţilor li se fac spălări stomacale” afirmă unul dintre angajaţii SJA.
Nu aceeaşi şansă a avut-o şi un bărbat de 63 de ani din localitatea Valea Plopilor. Acesta s-a spânzurat la începutul lunii noiembrie, iar reprezentanţii SJA Giurgiu spun că, în trecut, avusese şi alte tentative de acest gen.
Conform purtătorului de cuvânt al SJA Giurgiu, Rodica Cărăbaş, tinerii care au încercat să se sinucidă au apelat la supradoze de diazepam, care induc o stare de somnolenţă. În unele cazuri s-a folosit şi cola sau alcool, „combinaţie” de cele mai multe ori fatală. „Aproape toate cazurile au avut la mijloc latura sentimentală. În general fete, care au fost părăsite de iubiţi şi au încercat astfel să îşi ia viaţa. Din fericire, încercarea lor a eşuat. Dacă nu erau transportate la spital în timp util, se putea întâmpla orice” a mai spus Cărăbaş.
Reprezentanţii SJA spun că există şi o altă categorie de persoane care, pentru a-şi facilita intrarea în spital pentru soluţionarea unor anumite probleme, ameninţă personalul medical că îşi pun capăt zilelor dacă Ambulanţa nu vine să îi „ridice”.
Psihologul Adriana Creţu susţine că cei care apelează la gesturi extreme sunt persoane care nu mai văd nicio soluţie sau cale de salvare. „Nu există un profil standard pentru persoanele care recurg la asemenea gesturi de agresivitate supremă. Au o slabă imagine de sine şi nu se pot mobiliza pentru a-şi descărca sufletul în faţa cuiva” spune Adriana Creţu. Aceasta afirmă că problemele societăţii actuale se răsfrâng în special asupra tinerilor, care, lipsiţi de afecţiunea părinţilor, devin uşor depresivi şi aleg să îşi pună capăt zilelor inspiraţi şi de alte cazuri asemănătoare, intens mediatizate. „În ziua de astăzi, foarte puţini părinţi comunică cu copiii lor. Se interesează puţin de şcoală şi îi întreabă doar atunci când au nevoie de bani” mai spune Adriana Creţu, care susţine că, o persoană care are curajul să ceară ajutorul psihologului sau societăţii, este o persoană care poate fi salvată.

Cinci tentative de suicid în trei zile
Recordul absolut de sinucideri a fost consemnat în luna iulie, imediat după moartea cântăreţei Mădălina Manole. La numai trei zile după tragicul eveniment, cinci giurgiuveni au încercat să îşi pună capăt zilelor. Dintre aceştia, trei au apelat la furadan, pesticidul toxic cu ajutorul căruia Mădălina Manole şi-a luat viaţa.
Un alt caz care a zguduit liniştea oraşului s-a petrecut în primăvară atunci când patronul unei firme de termopane a fost găsit spânzurat chiar în incinta magazinului. De asemenea, la mijlocul lunii septembrie, Gheorghe Popescu (43 de ani), subofiţer angajat în cadrul ISU Giurgiu, s-a spânzurat cu cablul de la antenă în timp ce soţia era plecată la cumpărături, iar cei doi copii ieşiseră la joacă. Motivul, spun apropiaţii, a fost acela că subofiţerul se temea de o eventuală disponibilizare.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite