Ţigări de contrabandă, vândute pe sub fustă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dealerii“ de ţigări netimbrate din Giurgiu trimit pe teren femei care pot ascunde în buzunarul interior al fustelor modificate până la zece pachete. Distribuitorii de ţigări la negru au zone clare de acţiune, sunt extreme de precauţi, iar pe noii clienţi îi întreabă dacă au recomandare.

Cei mai curajoşi activează de obicei în Piaţa Centrală. Nu au un punct fix, se plimbă printre giurgiuveni şi întreabă discret dacă vrei ceva ieftin. Nu-şi ţin marfa la vedere, doar “racolează” clientela şi apoi aduc pachetele cu ţigări. De asemenea, nu-şi încalcă zonele de acţiune ca să nu-şi fure clienţii şi direcţionează clienţii de la unul la altul atunci când nu au marfa solicitată.

Odată ce te arăţi însă interesat de marfă şi înşiri câteva din mărcile comercializate pe piaţă, lucrurile încep să se schimbe.

“Ţigările e de-alea bunele, şi dacă e să vrei să cumperi, îi zic eu la băiat, se duce repede cu bicicleta şi ia de acasă, câte vrei, şi le aduce”, spune una dintre comerciante.

Fuste duble, cărucioare şi “plasare” temporară
Când vine vorba de vânzarea ţigărilor netimbrate, comercianţii dau dovadă de o inventivitate ieşită din comun. Aceştia au găsit numeroase metode pentru a-şi proteja marfa şi a-i ţine departe pe oamenii legii.

Una dintre metodele preferate ale contrabandiştilor este trimiterea pe teren a femeilor “dotate” cu fuste modificate. Înainte de plecarea la treabă, femeile îmbracă o fustă prevăzută cu un buzunar interior aflat în partea de sus. În buzunarul respectiv intră până la zece pachete de ţigări lăsând totodată libertate de mişcare purtătoarelor. Metoda este ideală în zonele agglomerate cum ar fi spre exemplu Piaţa Centrală.

Pentru străzile liniştite, mai puţin circulate, lucrurile se schimbă iar contrabandiştii scot în faţă “femeia cu căruciorul”. Pentru a nu da de bănuit sunt folosiţi copii şi nu păpuşi, ţigările fiind ascunse de obicei în buzunarul special aflat în spatele căruciorului.

În perioadele cu cerere crescută, pentru a nu-şi pierde clienţii făcându-i să aştepte prea mult, cartuşele sunt depozitate temporar la alţi comercianţi din zonă, cunoscuţi ai “dealerilor”.

“Marfa” vine de peste Prut
Ţigările netimbrate aflate pe piaţa neagră din Giurgiu provin în cele mai multe cazuri din Republica Moldova, mai exact din zona Transnistriei. Sub protecţia anonimatului unul dintre apropiaţii dealerilor declara că la perioade regulate de timp, în general la 10-14 zile, două maşini cu numere transistrene ajung în Giurgiu, de fiecare dată noapte şi aprovizionează “piaţa” cu “marfă”.

“Aprovizionarea se face, de fiecare dată, la adăpostul întunericului. Două maşini de culoare închisă, de fiecare dată cu alte numere de înmatriculare din Republica Moldova, aduc ţigările şi le lasă la unul dintre comercianţi aici, aproape de Piaţa Centrală. De aici se face apoi distribuţia către celelalte zone din oraş”, a declarat sursa.

Mascaţii au băgat spaima-n traficanţi
În ultima perioadă, poliţiştii i-au luat în vizor pe contrabandiştii de ţigări de pe piaţa locală.

Descinderile de la începutul lunii s-au lăsat cu opt reţineri şi mii de pachete de ţigări confiscate. “Ne-au alergat şi ne-au bătut mascaţii. Ne e frică să mai ieşim cu ţigări după noi”, spune una dintre vânzătoarele din Piaţa Centrală. Acestea vând acum doar cunoscuţilor, clienţilor vechi, şi numai dacă aceştia acceptă să meargă la locuinţa lor.

Ţigările netimbrate sunt cu 30% mai ieftine
Chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute precum mărcile consecrate şi au o calitate îndoielnică, Raquel, Tabacus, Doina sau Ray satisfac dorinţa amatorilor de tutun mulţumiţi de preţul mult mai mic decât cel practicat de magazine.

Preţul unui pachet oscilează între 7 şi 9 lei, în funcţie de cantitatea cumpărată sau de “simpatia” sau vechimea clinetului. Mai scumpe sunt ţigările din categoria “slim”, care sunt mai rare pe piaţă.

Mare parte a ţigărilor de contrabandă, cumpărate în cantităţi mari – la care se poate negocia preţul – ajung în comunele din judeţ, în general la cârciumile din sate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite