Ţiganii din Giurgiu habar n-au că astăzi este ziua lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există însă şi excepţii. Peste 130 de copii de etnie rromă vor evolua astăzi după-amiază într-un spectacol de muzică şi dans ţigănesc organizat de Partida Rromilor. Potrivit datelor statistice ale organizaţiilor rromilor din judeţul Giurgiu, în municipiu există aproximativ 5.000 de cetăţeni de etnie rromă, numărul acestora fiind mult mai mare în judeţ.

Ideea marcării Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, la Londra, atunci când a avut loc primul Congres Mondial al Romilor. Despre această zi, cea mai mare parte a rromilor din municipiul Giurgiu nu au habar.

“Nu ştiam că e Ziua Rromilor. Nu am sărbătorit niciodată această zi. Am 14 nepoţi şi de obicei când sunt sărbători ne strângem cu toţii în familie. Acum copiii sunt plecaţi la muncă, deşi putem spune că noi sărbătorim prin muncă”, a spus Marin Baeram, un ţigan în vârstă de 76 de ani de pe şoseaua Ghizdarului.

Spoitori, lăutari, ursari, ciubotari şi rudari sunt doar câteva dintre rasele de ţigani din Giurgiu, însă cei mai cizelaţi dintre rromii din oraş sunt ţăganii de vatră sau căldărarii, spune Stan Manolache, preşedintele Asociaţiei Democratice a Rromilor.

De la sticle şi borcane la bişniţă
“Mulţi dintre rromii din Giurgiu nu au studii şi habar nu au că astăzi e ziua lor. Cei mai cizelaţi sunt căldărarii. Mulţi dintre ei au studii, chiar şi facultate. Sunt oameni cărora le place să muncească. Cei care acum au case mari şi vile s-au îmbogăţit după Revoluţie.”

Dacă înainte de 1990 făceau bani din strângerea sticlelor şi borcanelor pe care apoi le vindeau, bunăstarea finaciară au “câştigat-o” din comerţul cu aur adus de la turci şi îmbrăcăminte din afara ţării, astfel că astăzi casele lor le întrec cu mult pe ale românilor, iar maşinile de ultimă generaţie sunt nelipsite de la poartă.

Poveste de viaţă
Ştefania Văduva este una dintre giurgiuvencele de etnie rromă care a sărbătorit în fiecare an Ziua Rromilor. Nu-i este ruşine să recunoască faptul că e ţigancă şi spune că familia ei a pus pe primul plan educaţia copiilor.

“Suntem ţigani, dar şcoala am pus-o întotdeauna pe primul loc pentru cele trei fete pe care le avem. Soţul meu a absolvit un liceu cu o medie mare, eu am o meserie, şi copiii noştri vrem să înveţe bine şi să se ţină de şcoală. Ne descurcăm greu cu banii, mai ales două dintre fete au probleme de sănătate”, a povestit femeia.

Spectacol de Ziua Rromilor
Ziua Internaţională a Rromilor este sărbătorită pentru prima dată la Giurgiu printr-un spectacol realizat de Partida Rromilor, la Teatrul Valah. 130 de copii vor recita în limba romani şi vor dansa pe ritmuri tradiţionale ţigăneşti.

La nivelul judeţului Giurgiu, 50 de copii de etnie rromă beneficiază de burse printr-un proiect al Agenţiei Naţionale a RRomilor, finanţat din fonduri europene. 15 dintre aceste burse sunt de merit, fiind acordate elevilor care au medii mai mari de 9.00.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite