Temperatură extremă la malul Dunării. Un record vechi de peste şase decenii aproape să fie bătut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se bălăcesc zilnic în fântâna arteziană din municipiu
Copiii se bălăcesc zilnic în fântâna arteziană din municipiu

Valul de căldură care s-a abătut asupra ţării în această lună i-a exasperat pe români care nu mai ştiu ce să facă pentru a se răcori. Duminică, 15 iulie, un nou record a fost depăşit la Giurgiu, staţia meteo locală înregistrând 42,4 grade Celsius.

Situat în sudul României, judeţul Giurgiu este unul dintre judeţele cele mai afectate de caniculă, meteorologii instituind week-end-ul trecut codul portocaliu.

Conform personalului de la staţia meteo Giurgiu, duminică s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din această vară, 42,4 grade Celsius la umbră şi 67,8 grade Celsius la nivelul solului.

Cele mai mari valori înregistrate în Giurgiu au avut loc în anul 2000 (43,5 grade Celsius) în timp ce maxima absolută pentru România a fost înregistrată în anul 1951, la Ion Sion (jud. Brăila).

„Într-adevăr, duminică a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din acest an pentru Giurgiu şi anume 42,4 grade Celsius şi 67,8 grade Celsius la nivelul solului” a declarat pentru „Adevărul” meteorologul Ionel Donci.

Acesta susţine că în această săptămână valorile vor scădea uşor datorită unui front atmosferic polar. Chiar şi aşa, temperaturile vor sări de 30 de grade, luni, în prima zi a săptămânii înregistrându-se aproximativ 36 de grade Celsius şi o umiditate de 35%.

Pentru a scăpa de efectele caniculei, cei mai mulţi dintre giurgiuveni evită să iasă afară după-amiaza, în timp ce copiii mai curajoşi aleg să se bălăcească în fântâna arteziană din municipiu.

Angajatorii la control

Prefectul Carmen Crişu, a trasat deja sarcini Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţiei Sanitar Veterinare pentru verificarea firmelor din judeţ dacă acestea îndeplinesc condiţiile de lucru specifice acestei perioade.

De asemenea, în municipiu şi judeţ au fost amenajate mai multe puncte de prim-ajutor dotate cu apă rece şi aer condiţionat.

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite