Taxiul, mijloc de transport de lux în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe taximetre din Giurgiu se găsesc în Piaţa Centrală
Cele mai multe taximetre din Giurgiu se găsesc în Piaţa Centrală

Majoritatea giurgiuvenilor au renunţat de mult la o plimbare cu taxiul. Criza şi preţurile practicate în municipiu îi determină pe oameni să înfrunte pe jos frigul decât să apeleze la „maşinile galbene”.

În acest moment în Giurgiu sunt aproape 300 de taximetre. Şoferii spun că numărul lor a crescut datorită sărăciei şi a lipsei alternativelor de pe piaţa muncii. În ciuda concurenţei, foarte puţini dintre ei „lasă la preţ”. Pentru un kilometru, majoritatea cer între 2 şi 2,5 lei, mult mai mult decât în alte oraşe asemănătoare Giurgiului ca mărime şi număr de locuitori. Există şi cazuri în care tariful este de 3 lei. Pe timp de noapte se poate aplica şi 4,5 lei pe kilometru. Şoferii spun că taxele şi costurile de întreţinere ale autoturismelor sunt cele care îi împing să practice aceste preţuri.
Oamenii spun că preferă să facă mişcare decât să apeleze la serviciile taximetriştilor. „În ultima vreme nu mai apelez la taxiuri pentru că am un băieţel de un an şi jumătate. Oricum, tarifele sunt exagerate pentru un oraş ca Giurgiu” spune Monalisa Văitiş, o giurgiuveancă în vârstă de 30 de ani.
Marius, un bărbat care practică taximetria de trei ani, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că în această perioadă puţinii giurgiuveni care apelează la un asemenea serviciu se târguiesc cu şoferul în speranţa obţinerii unui preţ mai bun. „Sunt oameni care bat în geam şi ne întreabă cât îi luăm să îi ducem până în Piaţă sau până în Alei. Cu unii dintre noi cad la o înţelegere, cu alţii nu” spune giurgiuveanul. „În 2008 se câştiga mai bine, mă alegeam cu 1.500 de lei, acum, după ce scad cheltuielile mai rămân cu 1.000 de lei. Pentru banii ăştia muncesc peste 12 ore. Am şi rate de plătit la maşină, sunt taxele, combustibilul, e foarte greu să supravuieţuim” a mai spus bărbatul.

„În ultima vreme nu mai apelez la taxiuri pentru că am un băieţel de un an şi jumătate. Oricum, tarifele sunt exagerate pentru un oraş ca Giurgiu” (Monalisa Văitiş – 30 ani)

„Nu am mai mers cu taxiul de 10 ani pentru că nu am bani. Mă descurc cu bicicleta, plus că pot să beau şi un pahar cu vin sau o bere” (Florea Falcă);


„Nu folosesc taxiul. Mersul pe jos este mai sănătos şi prefer să fac altceva cu banii” (Bogdan Pastramă, 16 - ani);

„N-am nevoie de taxi ca să mă deplasez. Mai apelez la autobuz, însă numai atunci când merg la liceu” (Andrei Dobre – 17 ani).


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite