Sute de mii de puieţi din diverse specii, plantaţi într-un singur an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 100 de hectare de teren vor fi împădurite
Aproape 100 de hectare de teren vor fi împădurite

Direcţia Silvică Giurgiu a reuşit împădurirea a peste 100 de hectare de teren. Cele mai mari suprafeţe pe care s-au plantat puieţi au fost în apropiere de Giurgiu şi la Comana. În plus, zeci de mii de puieţi au fost oferiţi gratuit persoanelor fizice interesate, dar au fost şi vânduţi mii de pomişori unor firme din alte judeţe.

Dacă natura va avea grijă de sutele de mii de puieţii de stejar, cer, frasin, arţar şi chiar plop american plantaţi în mai multe zone ale judeţului, atunci Giurgiu se va putea mândri cu hectare întregi de noi păduri.

Direcţia Silvică Giurgiu a depăşit anul acesta planul propus pentru cele două campanii de împădurire. “Am avut ca sarcină împădurirea a 100 de hectare de teren, completarea cu puieţi pe 11 hectare şi refacerea fondului forestier pe o suprafaţă de 16 hectare. S-a reuşit împădurirea a 107 hectare de teren. Au fost plantaţi 120.000 de puieţi de stejar, cer şi stejar roşu pe o suprafaţă de 20 de hectare. Frasin, arţar, corcoduş sau arbuşti, 60.000 de puieţi, plantaţi pe 10 hectare, dar şi 35.000 de plopi americani, salcie şi plop alb plantaţi pe 77 de hectare”, a spus pentru “Adevărul de Seară”, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Giurgiu, Constantin Bicu.

Cele mai multe plantări de puieţi au avut loc în apropierea municipiului respectiv, 67 de hectare, urmat de Comana cu 24 de hectare.

Dunărea a făcut prăpăd

În afară de împăduririle propriu-zise, Direcţia Silvică se ocupă şi de completările zonelor unde s-a început plantarea cât şi refacerea unor suprafeţe de pădure afectate de calamităţi.

Legat de pierderi, 2010 a fost un an nefast pentru arbori dar şi pentru puieţii plantaţi în 2009, din cauza inundaţiilor provocate de Dunăre. 60% din Ocolul Silvic Giurgiu a stat sub ape mai bine de opt luni, de la intrarea în judeţ pe tot malul Dunării până la ieşire.

“Faptul că toamna a fost destul de blândă, ne-a dat posibilitatea însă să ne desfăşurăm activitatea pe o perioadă mai mare de timp. Încă se lucrează, în prezent realizându-se o reconstrucţie ecologică de 27 de hectare la Slobozia”, ne-a mai spus Bicu.

Sponsorizări în puieţi

Direcţia Silvică Giurgiu îşi obţine singură puieţii, semănaţi în pepinierele celor patru Ocoale Silvice, Giurgiu, Ghimpaţi, Comana şi Bolintin, şi chiar îşi ajută colegii de la alte direcţii din ţară. De exemplu anul acesta, 68.000 de puieţi de cer au fost trimişi la Direcţia Silvică Olt.  “De asemenea, am valorificat 20.000 de puieţi de salcâm către o firmă din Călăraşi care s-a ocupat de o reconstrucţie ecologică a unei zone din judeţ”, a precizat Constantin Bicu.

Pentru giurgiuveni, puieţii de la Direcţia Silvică sunt gratuiţi, însă cei din alte judeţe, care solicită pomişori, trebuie să plătească 300 de lei la mia de puieţi.

“ Pentru că producem puieţi de salcâm mai mult decât necesarul, am făcut şi sponsorizări, fiind vorba despre circa 100.000 de puieţi, oferiţi gratuit giurgiuvenilor în 2010”, a subliniat Bicu.

Cei care vor să ia puieţi şi să-i planteze, trebuie să facă o cerere către Direcţia Silvică, să aducă un document prin care să ateste dreptul de proprietate asupra terenului şi o copie după un act de identitate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite