Sute de arme şi haine militare la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu”, înfiinţat în 1934, funcţionează  în clădirea fostei Prefecturi “Vlaşca”, astăzi monument istoric

Pasionaţii de istorie pot vizita colecţia de arme care cuprinde 184 de piese, cele mai multe dintre ele fiind arme albe şi arme de foc, expoziţii de unelte şi vase din perioada neolitică.
Muzeul judeţean “Teohari Antonescu” este considerat unul dintre cele mai valoroase instituţii de acest gen din sudul ţării. Înfiinţat în urmă cu 77 de ani, muzeul a ajuns să găzduiască astăzi o colecţie impresionantă de unelte şi vase din perioada neolitică, documente istorice, uniforme militare şi aproximativ două sute de arme albe şi de foc.

“Comoara” de la Giurgiu

În patrimoniul muzeului există două dintre ultimele tunuri de calibrul 57 folosite în Primul Război Mondial de armata română. Tunurile flanchează din anul 1977 intrarea în muzeu, devenind simbolurile instituţiei de cultură. Din cauza vechimii de peste un secol, ele au fost supuse la mai multe procese de restaurare.
De aproximativ o jumătate de an, tunurile se află în magazia muzeului şi aşteaptă cuminţi să le fie reparate roţile din lemn, singurele care au început să piardă lupta cu timpul.
„Ne este foarte dificil să mai găsim un rotar. Este o meserie pe cale de dispariţie, ca multe altele. Câţi potcovari, ceasornicari, cizmari sau croitori se mai găsesc astăzi în Giurgiu? Vorbesc de meseriaşi. Îi numeri pe degete” susţine muzeograful Mircea Alexa.
De-a lungul timpului, specialiştii din cadrul instituţiei au strâns pentru pasionaţii de istorie, uniforme militare şi piese de harnaşament, arme, cărţi şi documente din diferite epoci, colecţii de numismatică, artă plastică şi decorativă sau bunuri tehnice deosebite.
Tot în proprietatea Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” este şi un orologiu de turn cu pendul, mecanism "Anker", cu braţe fixe egale şi semnalizare sonora a orelor, din secolul XIX şi care provine de la Turnul Ceasornicului din municipiul Giurgiu.

Sute de arme de colecţie

În ceea ce priveşte colecţia de arme, instituţia deţine 184 de piese: 53 sunt arme de foc, 119 arme albe şi 12 proiectile. Marea majoritate a armelor, în special cele de foc, au fost fabricate în secolul XIX şi au ajuns în fondul muzeului giurgiuvean în anul 1977 atunci când a fost înfiinţat în oraşul nostru „Muzeul Luptei pentru Independenţa Poporului Român”.
Armele provin în special de la Studiourile Cinematografice din Buftea, în recuzita cărora se găseau tot felul de arme originale confiscate de autorităţi de la populaţie. Conform documentelor, acestea au fost transferate în două tranşe. Restul armelor provin de la instituţiile judeţene, donaţii şi chiar în urma unui schimb cu muzeul din Brăila.
19 piese din colecţia de arme a muzeului giurgiuvean se regăsesc în fondul patrimoniului cultural naţional gestionat de Institutul de Memorie Culturală (CIMEC).
O armă care atrage vizitatorii este un pistol tromblon de damă cu cremene fabricat în Marea Britanie la începutul secolului XIX. Într-o epocă în care nu se inventaseră încă sprayurile paralizante sau dispozitivele cu electroşocuri, damele se foloseau de acest tip de revolvere minuscule, uşor de transportat, pentru a-i ţine la distanţă pe borfaşi.
Acest tip de pistol se încărca prin ţeavă cu praf de puşcă şi bucăţele de fier, efectele fiind devastatoare pentru atacatori.

Tarif şi program de vizitare

Preţul unui bilet de intrare la Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu” este de 3 lei pentru adulţi 1,5 lei pentru elevi. Programul de vizitare a instituţiei este de luni până duminică între orele 9.00 şi 16.00.







Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite