GIURGIU Sute de amenzi pentru vot multiplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de la alegerile europarlamentare, membrii secţiilor şi alegătorii care au votat de mai multe ori au fost sancţionaţi. Printre cei amendaţi se numără şi reprezentanţii secţiei de vot 129 din satul Naipu, comuna Ghimpaţi, care au de plătit acum amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

După aproape doi ani de la alegerile europarlamentare desfăşurate pe 7 iunie 2009, amenzile au început să curgă pentru sute de membri ai secţiilor de votare din judeţul Giurgiu, dar şi pentru votanţii care au pus de mai multe ori ştampila pe buletinele de vot, la secţii diferite.
Aproximativ 700 de dosare care implică atât membrii secţiilor de vot, dar şi cetăţeni care au exercitat vot multiplu au fost soluţionate până în prezent de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu.
Într-un raport al Autorităţii Electorale Permanente, publicat la începutul anului trecut, se specifica faptul că Giurgiu este fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de voturi multiple la alegerile europarlamentare din iunie 2009, fiind înregistrate peste 1.300 de persoane care ar fi votat de mai multe ori.

Amendaţi pentru neglijenţă în serviciu

Una dintre situaţii este cea a membrilor secţiei de votare 129 din satul Naipu, comuna Ghimpaţi. Toţi cei nouă membrii au fost acuzaţi iniţial de neglijenţă în serviciu şi îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor care le reveneau, împotriva acestora fiind începută în primă fază urmărirea penală pentru că au lăsat 43 de persoane să voteze acolo deşi nu aveau acest drept. Pentru că nu prezentau pericol social şi pentru că nu aveau antecedente penale, autorităţile au decis aplicarea unor amenzi administrative de 500 de lei pentru membri şi câte 1.000 de lei în cazul preşedintelui şi vicepreşedintelui.

1.000 de lei, cea mai mare amendă

“Până acum nu a făcut nimeni contestaţie la amenzile aplicate. Au avut la dispoziţie 20 de zile să facă acest lucru, dar n-am primit nimic din partea lor. Toţi au spus că nu au făcut nimic, dar tocmai aici este problema, că au întors spatele şi n-au făcut nimic, i-au lăsat pe oameni să voteze de mai multe ori”, a spus pentru “Adevărul de Seară”, George Neagoe, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu.
Aceeaşi soartă au şi cei care au făcut parte din secţia de votare 130 din localitatea Valea Plopilor, toţi fiind amendaţi pentru că 20 de persoane au votat fără drept.
Nu doar cei care au permis votul multiplu au fost amendaţi, dar şi giurgiuvenii care au votat de mai multe ori.
Sorin T., din localitatea Vărăşti, a fost amendat cu 1.000 de lei, pentru că pe 7 iunie 2009, a votat de două ori, o dată în localitatea de domiciliu şi a doua oară în comuna Vidra. Copiile de pe listele electorale l-au dat de gol şi odată pus în faţa faptului împlinit omul a recunoscut.
“Mai avem multe secţii de votare în lucru şi sunt situaţii unde există semnături pe listele de votare, deşi acele persoane nu şi-au exercitat votul, fiind în dreptul numelor semnături fictive”, a mai spus prim-procurorul.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite