Strada Gării, mărul discordiei între comercianţi şi Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de pe „Gării” critică decizia autorităţilor locale de transformare a străzii. Oamenii sunt indignaţi de zgomotul şi praful creat de utilaje, iar o parte dintre ei nu văd cu ochi buni transformarea străzii într-una pietonală. Comercianţii consideră că această măsură îi va determina fie să îşi schimbe obiectul de activitate, fie să îşi închidă afacerile

Decizia autorităţilor locale de transformare a străzii Gării într-una pietonală nu este pe placul multora dintre comercianţii care îşi desfăşoară activitatea de ani de zile. Oamenii spun că decizia a fost luată de consiliul local fără să li se comunice acest lucru decât ulterior.

„Anul ăsta am zis că înnebunim de la atâta zgomot. Despre praf nici nu mai vorbesc, intră peste noi. Am ajuns să ştergem de câteva ori pe zi obiectele expuse spre vânzare” se plânge unul dintre comercianţi.

Limitarea aprovizionării, marea nemulţumire a comercianţilor

Nemulţumirea a atins cote maxime printre cei care vând electrocasnice. Aceştia spun că lucările i-au alungat deja pe clienţi care s-au reorientat. Pentru a nu da faliment, aceştia trebuie fie să îşi schimbe domeniul de activitate, fie să îşi găsească o altă locaţie. „Nu mai putem aproviziona magazinul iar clienţii nu prea mai vin pentru că nu au cum să îşi ridice obiectele. Am înţeles că după ce se vor încheia lucrările, va fi stabilit un interval orar în care se vor putea face aprovizionări. În primul rând cei care ne aduc marfa vin de departe. Poate că nu vor ajunge în intervalul ăla de timp. De asemenea, ce facem cu angajaţii, îi ţinem până la ora 20.00 ca să descarce marfa?!” se întreabă un alt comerciant.

La rândul lor, cetăţenii au păreri împărţite. Dacă cei tineri sunt bucuroşi de faptul că din toamnă vor putea să se plimbe nestingheriţi pe stradă sau să se oprească la o terasă, cei mai în vârstă spun că măsura nu trebuia aplicată. „Foarte bine că se închide circulaţia. Poate mai apare un restaurant, un club pentru că în oraşul ăsta nu prea sunt locuri de distracţie” susţine liceanul George Pascu. „Strada Gării a fost dintotdeauna un fel de Lipscani al giurgiuvenilor. Vor să urmeze exemplul din Ruse? Mi se pare o palidă replică, de prost gust. Este ambiţia unei persoane iar noi trebuie să suportăm” spune la rândul său Marin Gheorghe, un giurgiuvean conservator.

În opinia autorităţilor majoritatea giurgiuvenilor vor „pietonală”

La rândul lor, autorităţile spun că numărul celor care protestează la decizia de transformare a străzii este foarte mic. Aceştia susţin că au primit semnale pozitive de la jumătatea giurgiuvenilor şi că, în situaţia în care s-ar face un sondaj de opinie se va dovedi că decizia a fost una inspirată.

„Întotdeauna există păreri pro şi contra. Vreau să spun doar atât. Strada Gării nu aparţine numai comercianţilor de-acolo, aparţine oraşului, aparţine tuturor giurgiuvenilor. Unde scrie că în buricul târgului trebuie să se vândă piese de schimb sau frigidere? Trebuie să ajungem şi noi la un nivel ridicat de civilizaţie” a declarat pentru „ADS Giurgiu” Liviu Popazu, directorul Administraţiei Domeniului Public şi Privat (ADPP) Giurgiu, societatea care se ocupă de amenajările stradale.

La rândul său, directorul tehnic din cadrul Primăriei Giurgiu, Mircea Cioclu, spune că proiectul este unul ca la carte şi că odată încheiate lucrările nu se va interveni în zonă timp de câţiva ani. „Proiectul a fost făcut de specialişti, nu vor fi probleme. Pavarea cu dale reprezintă ultima lucrare majoră în zonă. Nu se va mai interveni ulterior pentru altele” a spus Mircea Cioclu.

Ideea transformării străzii Gării în stradă pietonală există de mai mulţi ani însă autorităţile spun că de-abia în acest an au reuşit să o pună în practică. În anul 2009 pe stradă a fost introdus gazul metan iar firele de telefonie au fost introduse sub pământ urmate de cablurile electrice şi cele de fibră optică. La începutul anului a fost modernizată reţeaua de apă şi canalizare, lucrările efective la pavarea străzii Gării începând la finele lunii mai.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun cea mai mare parte a străzii va fi gata la sfârşitul lunii august, ultimul tronson, de aproximativ 60 de metri având termen de finalizare luna octombrie.

Noua stradă pietonală va avea o lungime de aproximativ 300 de metri, dalele ornamentale urmând să se regăsească pe o suprafaţă de 5.500 de metri pătraţi. Pe stradă vor fi montate 70 de bănci şi 90 de ghivece cu flori. Apa pluvială va fi colectată cu ajutorul unui sistem de rigole. La capătul dinspre şoseaua Bucureşti va fi amenajată o nouă parcare, aceasta urmând să „închidă” practic lucrările în zonă.

CIFRĂ
3 milioane de lei este suma aproximativă a investiţiei de pe strada Gării, banii provenind exclusiv din bugetul local

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite